Как да съхраняваме кафето правилно

Любопитно 31.10.2024 18:59 Снимка: ДНЕС+

Как да съхраняваме кафето правилно

Едва ли има някой любител на кафе, който да не оценява една наистина вкусна и ароматна чаша от напитката. Освен от качеството на самото кафе обаче, тези критерии зависят и от начина, по който е съхранявано.

Полезно е да знаем, че то всъщност започва да губи вкуса и аромата си още след изпичането на зърната. Затова когато се приберем с пакет за вкъщи, е важно да го съхраняваме правилно, ако искаме да се наслаждаваме на хубаво кафе всеки ден.

Добре е да имаме предвид, че има четири основни фактора, които влияят на свежестта на кафето. Това са кислород, топлина, светлина и влага. Тъй като излагането на някой от тях може да повлияе на качествата на кафето, е важно е да ги избягваме при неговото съхранение.

Ако купуваме кафе на зърна, е препоръчително да го държим на хладно и тъмно място в херметически затворен и непрозрачен съд или оригиналната му опаковка, в която не влиза въздух. Добре е кафето да бъде на хладно и тъмно място, например в някой от шкафовете в кухнята.

Хубавото на кафето на зърна е, че можем да го смиламе непосредствено преди да го приготвим, за да бъде най-вкусно и ароматно. Мляното кафе обикновено се окислява по-бързо и започва да губи качествата си.

Друго предимство на кафето на зърна е, че съхранявано правилно, то се запазва по-свежо и годно за по-дълго време. Добре е да консумираме кафето на зърна в срок от четири до шест месеца, а мляното кафе - от три до пет месеца.

Добре е да имаме предвид също, че най-свежо мляното кафе остава в рамките на две седмици след изпичане на зърната, докато кафето на зърна - до четири до шест седмици.

В случай че все пак предпочитаме да купуваме мляно кафе, можем да следваме същите съвети за съхранение като това на зърна, за да го запазим максимално свежо.

Колкото до съхранението му на студено, например в хладилник или дори фризер, кафе експертите имат доста противоположни мнения. Според по-често разпространеното, от този метод няма реална полза и дори увеличава риска от излагане на влага и миризми.

Фризерът може да е по-безопасен и да помогне на кафето да запази качествата си, но единствено в случай че е поставено във вакуумно затворен плик. От друга страна обаче е добре да имаме едно наум, че във фризера то може да е изложено на много влага и конденз, което не е особено благоприятно, пише Better Homes & Gardens.

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844