Любопитно 16.10.2024 13:47 Снимка: ДНЕС+
Как да приготвим яйцата по най-здравословния начин
Яйцата отдавна са си спечелили репутацията на една от най-питателните храни. Освен това имат и предимството да могат да се приготвят по доста различни начини и в разнообразни ястия. Именно използваните техники и добавени съставки обаче могат да направят някои яйца по-здравословни от други.
Ето кои са най-често използваните методи за приготвянето им, колко здравословни са в сравнение с останалите, както и няколко допълнителни хитрини, с които да запазим максимално хранителните им стойност и качества.
Пържени / бъркани яйца
За да приготвим яйца на тиган ни е винаги нужна някаква мазнина, като най-често използвани са маслото или олиото. И двата варианта обаче съдържат голямо количество наситени мазнини, които са вредни за здравето.
Максимално здравословни бърканите яйца могат да бъдат, ако ги приготвим във възможно най-малко мазнина, която е препоръчително да бъде масло от авокадо или маслиново масло.
Варени яйца
Стига да сме ги приготвили предварително, твърдо сварените яйца са един от най-бързите и удобни начини да ги похапваме. Освен това са и сред най-здравословните, тъй като не използваме мазнина при варенето им
Не е за подценяване също, че варените яйца обикновено са по-засищащи, тъй като част от тях не може да се изпари, както се получава при пържените яйца например.
Поширани (или забулени) яйца
Те действително са по-трудни за приготвяне от всички останали, но може да улесним задачата, като добавим малко количество оцет към водата, в която пускаме яйцата.
Подобно на варените, за пошираните (или забулени) яйца, не е нужно да използваме мазнина, което ги прави по-нискокалорични от приготвените на тиган. Предимство е също така, че не са изложени на толкова висока температура, като при пърженето.
Печени яйца
Макар и не толкова популярни като гореспоменатите методи за приготвяне, печените яйца могат да бъдат един семпъл и здравословен начин да ги похапваме. В гювеч, фритата или друг вид запеканка, яйцата могат да се комбинират с различни зеленчуци и освен още по-вкусни, стават и по-полезни. Единствено е добре да внимаваме с количеството мазнина, която добавяме преди да ги бутнем във фурната.
Когато приготвяме яйца и искаме да запазим хранителните им качества, за да извлечем максимално полза от консумацията им, е полезно да имаме предвид няколко неща.
Препоръчително е да ги готвим на по-ниска температура, защото така те не само се запазват хранителните си вещества, но и избягваме образуването на потенциално вредни съединения.
Добре е да изберем по-здравословен вид мазнина, като маслиново масло, масло от авокадо или вече по-разпространеното и у нас гхи. С тях нивата на наситени мазнини ще останат по-ниски. Употребата на сол също е полезно да сведем до минимум.
И не на последно място, важно е с какви други продукти комбинираме яйцата. Най-здравословно е да заложим на богати на хранителни вещества храни, каквито са зеленчуците, а билките и подправките също не са никак излишни, тъй като подобряват цялостния вкус.
Предвид всичко това, варените и пошираните яйца си остават най-здравословни, пише Real Simple. Според правилото, колкото по-семпло приготвени са, толкова повече те запазват хранителните си вещества. Въпреки това, от време на време можем да разнообразим с пържени или печени яйца, като за да останат максимално полезни, трябва да бъдем по-пестеливи с мазнината.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 14:21 Радев пристигна на официално посещение във Виетнам
- 14:09 Симеон Дянков: Формула за управление без ГЕРБ няма
- 13:56 Фолк певицата Камелия разкри как поддържа фигура
- 13:43 Като превенция срещу автокрадците: Какви защити трябва да има колата ни?
- 13:31 Тежката катастрофа на „Тракия“: Говори лекарят, оказал първа помощ на ранените
- 13:19 Морски бури спряха фериботи в Гърция
- 13:06 Общо 81 пожара са загасени през изминалото денонощие, петима души са пострадали
- 12:54 Изкуствен интелект смени Гери Стоянова: Кой ще ни казва вече накъде да завием