Любопитно 16.10.2024 13:47 Снимка: ДНЕС+
Как да приготвим яйцата по най-здравословния начин
Яйцата отдавна са си спечелили репутацията на една от най-питателните храни. Освен това имат и предимството да могат да се приготвят по доста различни начини и в разнообразни ястия. Именно използваните техники и добавени съставки обаче могат да направят някои яйца по-здравословни от други.
Ето кои са най-често използваните методи за приготвянето им, колко здравословни са в сравнение с останалите, както и няколко допълнителни хитрини, с които да запазим максимално хранителните им стойност и качества.
Пържени / бъркани яйца
За да приготвим яйца на тиган ни е винаги нужна някаква мазнина, като най-често използвани са маслото или олиото. И двата варианта обаче съдържат голямо количество наситени мазнини, които са вредни за здравето.
Максимално здравословни бърканите яйца могат да бъдат, ако ги приготвим във възможно най-малко мазнина, която е препоръчително да бъде масло от авокадо или маслиново масло.
Варени яйца
Стига да сме ги приготвили предварително, твърдо сварените яйца са един от най-бързите и удобни начини да ги похапваме. Освен това са и сред най-здравословните, тъй като не използваме мазнина при варенето им
Не е за подценяване също, че варените яйца обикновено са по-засищащи, тъй като част от тях не може да се изпари, както се получава при пържените яйца например.
Поширани (или забулени) яйца
Те действително са по-трудни за приготвяне от всички останали, но може да улесним задачата, като добавим малко количество оцет към водата, в която пускаме яйцата.
Подобно на варените, за пошираните (или забулени) яйца, не е нужно да използваме мазнина, което ги прави по-нискокалорични от приготвените на тиган. Предимство е също така, че не са изложени на толкова висока температура, като при пърженето.
Печени яйца
Макар и не толкова популярни като гореспоменатите методи за приготвяне, печените яйца могат да бъдат един семпъл и здравословен начин да ги похапваме. В гювеч, фритата или друг вид запеканка, яйцата могат да се комбинират с различни зеленчуци и освен още по-вкусни, стават и по-полезни. Единствено е добре да внимаваме с количеството мазнина, която добавяме преди да ги бутнем във фурната.
Когато приготвяме яйца и искаме да запазим хранителните им качества, за да извлечем максимално полза от консумацията им, е полезно да имаме предвид няколко неща.
Препоръчително е да ги готвим на по-ниска температура, защото така те не само се запазват хранителните си вещества, но и избягваме образуването на потенциално вредни съединения.
Добре е да изберем по-здравословен вид мазнина, като маслиново масло, масло от авокадо или вече по-разпространеното и у нас гхи. С тях нивата на наситени мазнини ще останат по-ниски. Употребата на сол също е полезно да сведем до минимум.
И не на последно място, важно е с какви други продукти комбинираме яйцата. Най-здравословно е да заложим на богати на хранителни вещества храни, каквито са зеленчуците, а билките и подправките също не са никак излишни, тъй като подобряват цялостния вкус.
Предвид всичко това, варените и пошираните яйца си остават най-здравословни, пише Real Simple. Според правилото, колкото по-семпло приготвени са, толкова повече те запазват хранителните си вещества. Въпреки това, от време на време можем да разнообразим с пържени или печени яйца, като за да останат максимално полезни, трябва да бъдем по-пестеливи с мазнината.
Още по темата
CHF | 1 | 2.08045 |
GBP | 1 | 2.34639 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.23625 |
USD | 1 | 1.79385 |
Последни новини
- 16:07 Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от Народния театър
- 15:53 Русия удари бронетанковия завод в южния украински град Николаев (ВИДЕО)
- 15:45 Кризата между Отава и Делхи се задълбочава. Джъстин Трюдо: Индия допусна огромна грешка
- 15:35 Очакваната инфлация по света надвишава заложените от централните банки цели, сочи проучване
- 15:27 За 2 месеца Русия е превзела повече украинска територия, отколкото през цялата 2023 година
- 15:18 Какво е да снимаш секс сцена с по-млад колега - Лора Дърн споделя за работата с Лиъм Хемсуърт
- 15:09 Полша: Влизането на Украйна в ЕС не е въпрос на оцеляване, имаме "исторически" условия
- 15:01 Проучване: Човешкото обоняние разпознава различните миризми за милисекунди