Как да предотвратим бързото разваляне на авокадото

Любопитно 06.02.2023 12:57 Снимка: ДНЕС+

Как да предотвратим бързото разваляне на авокадото

Авокадото си е спечелило репутацията на здравословна храна и то съвсем неслучайно. Изследванията показват, че то поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, допринася за здравословна загуба на тегло, помага за здравето на очите и съдейства за подобряване на цялостното качество на хранителния ни режим. Много от чудодейните ползи за здравето, свързани с този плод, се дължат на хранителните вещества, открити в авокадото, като фибри, витамин В6, фолат, магнезий и полиненаситени мастни киселини.

Освен хранителните си предимства, авокадото също е невероятно универсален плод. Можем да го ядем самостоятелно, да го добавяме към смутита и да го включваме в разнообразие от ястия. Тази любима храна обаче има един основен недостатък: разваля се твърде бързо. За щастие, от Eat This Not That ни дават няколко насоки как можем да предотвратим и забавим този процес.

"Ако трябва да удължите срока му на годност, опаковайте всяко авокадо поотделно в стреч фолио и го съхранявайте в хладилника", казва главният готвач на Gather Culinary в Ню Йорк - Мелани Ъндърууд. "Препоръчително е да се направи това преди авокадото да е узряло, въпреки че и в двата случая това ще забави процеса на зреене."

Снимка 605047

 

Готвачката обръща внимание, че често слагаме авокадото в купа с други плодове, но това не е никак препоръчително. Авокадото, ябълките и бананите отделят газ етилен, докато узряват, и ако бъдат затворени или поставени близо един до друг, ще ускорят процеса си на зреене.

Освен това бихме могли да съхраним авокадото си във фризера. Това е особено чудесен съвет, ако възнамеряваме да го използваме за смутита или дипове, защото замразяването на нашето авокадо всъщност му придава уникална кремообразна текстура.

"Ако плодовете са узрели и не можете да ги използвате веднага, обелете, намачкайте или пюрирайте авокадото и добавете една чаена лъжичка сок от лимон или лайм", казва Ъндърууд, "След това поставете в херметически затворен съд или покрийте добре повърхността на съда, в който е сместа, със стреч фолио." След това можем просто да го сложим във фризера, запазвайки го за друг ден.

Снимка 605048

 

Що се отнася до разрязаното наполовина авокадо, за щастие Нейт Бърг, готвач, обучен в Кулинарен институт на Америка, също дава своите полезни и практични съвети за консервирането му.

"Когато нарязаното авокадо е изложено на въздух, то реагира с кислорода и започва да се окислява, придобивайки светлокафяв цвят", казва Бърг. "Можете да изстискате сок от лимон или лайм върху откритата повърхност, защото лимонената киселина действа като консервант. Друг лесен вариант е да увиете нарязаното авокадо във фолио или да го поставите с разрязаната половина надолу в съд, което предпазва авокадото от реакция с кислород във въздуха."

CHF CHF 1 2.03013
GBP GBP 1 2.31082
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.55842
USD USD 1 1.82702