![Как да предотвратим бързото разваляне на авокадото](https://dnesplus.bg/uploads/news/images/1107784/l-23.jpg)
Любопитно 06.02.2023 12:57 Снимка: ДНЕС+
Как да предотвратим бързото разваляне на авокадото
Авокадото си е спечелило репутацията на здравословна храна и то съвсем неслучайно. Изследванията показват, че то поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, допринася за здравословна загуба на тегло, помага за здравето на очите и съдейства за подобряване на цялостното качество на хранителния ни режим. Много от чудодейните ползи за здравето, свързани с този плод, се дължат на хранителните вещества, открити в авокадото, като фибри, витамин В6, фолат, магнезий и полиненаситени мастни киселини.
Освен хранителните си предимства, авокадото също е невероятно универсален плод. Можем да го ядем самостоятелно, да го добавяме към смутита и да го включваме в разнообразие от ястия. Тази любима храна обаче има един основен недостатък: разваля се твърде бързо. За щастие, от Eat This Not That ни дават няколко насоки как можем да предотвратим и забавим този процес.
"Ако трябва да удължите срока му на годност, опаковайте всяко авокадо поотделно в стреч фолио и го съхранявайте в хладилника", казва главният готвач на Gather Culinary в Ню Йорк - Мелани Ъндърууд. "Препоръчително е да се направи това преди авокадото да е узряло, въпреки че и в двата случая това ще забави процеса на зреене."
![Снимка 605047](https://webnews.bg/uploads/images/47/5047/605047/640x.jpg?_=1675421745)
Готвачката обръща внимание, че често слагаме авокадото в купа с други плодове, но това не е никак препоръчително. Авокадото, ябълките и бананите отделят газ етилен, докато узряват, и ако бъдат затворени или поставени близо един до друг, ще ускорят процеса си на зреене.
Освен това бихме могли да съхраним авокадото си във фризера. Това е особено чудесен съвет, ако възнамеряваме да го използваме за смутита или дипове, защото замразяването на нашето авокадо всъщност му придава уникална кремообразна текстура.
"Ако плодовете са узрели и не можете да ги използвате веднага, обелете, намачкайте или пюрирайте авокадото и добавете една чаена лъжичка сок от лимон или лайм", казва Ъндърууд, "След това поставете в херметически затворен съд или покрийте добре повърхността на съда, в който е сместа, със стреч фолио." След това можем просто да го сложим във фризера, запазвайки го за друг ден.
![Снимка 605048](https://webnews.bg/uploads/images/48/5048/605048/640x.jpg?_=1675421748)
Що се отнася до разрязаното наполовина авокадо, за щастие Нейт Бърг, готвач, обучен в Кулинарен институт на Америка, също дава своите полезни и практични съвети за консервирането му.
"Когато нарязаното авокадо е изложено на въздух, то реагира с кислорода и започва да се окислява, придобивайки светлокафяв цвят", казва Бърг. "Можете да изстискате сок от лимон или лайм върху откритата повърхност, защото лимонената киселина действа като консервант. Друг лесен вариант е да увиете нарязаното авокадо във фолио или да го поставите с разрязаната половина надолу в съд, което предпазва авокадото от реакция с кислород във въздуха."
Още по темата
![]() |
1 | 2.03013 |
![]() |
1 | 2.31082 |
![]() |
10 | 3.9295 |
![]() |
100 | 5.55842 |
![]() |
1 | 1.82702 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 29 юни 2024 г.
- 19:37 Кой е най-добрият град за живеене в света за 2024 г.
- 19:32 Месец преди Париж: Насар чупи световни рекорди, макар и не за официалната статистика
- 19:28 Защо не бива да спим голи в горещините
- 19:19 МЗ: Случаите на COVID-19 вече ще се съобщават веднъж седмично
- 19:09 Към края на май печалбата на банките расте с 12,4% годишно до 1,5 млрд. лева
- 19:07 Какво да засеем и засадим през юли?
- 19:01 България и Гърция пред Европейския съвет: РСМ не спазва постигнатите договорености