Как да имаме дълги, здрави и красиви нокти

Любопитно 01.02.2023 19:55 Снимка: ДНЕС+

Как да имаме дълги, здрави и красиви нокти

Ноктите на ръцете растат приблизително с около 3,5 мм на месец. Ако това обаче се случва по-бавно, противно на нашите желания, има няколко домашни средства и техники, които могат да са ни в полза.

И макар, според Healthline да няма научно доказан метод за ускоряване растежа на ноктите, все пак правилното хранене и следването на прости правила, могат да укрепят ноктите и да им помогнат да станат по-здрави и дълги.

На първо място, разбира се, е храната и по-точно тази, която е богата на биотин. Биотинът е един от витамините от група В, който помага на тялото да превръща храната в енергия. Редица проучвания показват, че ежедневният му прием спомага за укрепването на ноктите (както и на косата).

Снимка 604713

 

Биотин в естествена форма може да се намери в храни като бирена мая, варени яйца, сардини, ядки, карфиол, банани, гъби.

За растежа на ноктите е от значението и използването на заздравител. Меките нокти са по- податливи на чупене, което пък увеличава необходимостта от повторно израстване.

Заздравителите обикновено уподобяват лака за нокти, нанасят се директно и се отстраняват с лакочистител. Но за разлика от лака, съдържат съставки, полезни за укрепване на нокътя и предотвратяване на чупливостта му.

Все пак трябва да сме внимателни с този вид козметика, тъй като продължителното ѝ използване понякога може да доведе до обратен на търсения ефект.

 

А нещата, която със сигурност вредят на ноктите ни са лаковете, съдържащи химични съединения като формалдехид и толуен, като и залепени изкуствени нокти. Редовното им използване ги прави слаби и чупливи.

Добрата поддръжка на ноктите съответно ще ни помогне да повишим здравината им и ще насърчи растежа. Добрата поддръжка включва: сухи и чисти нокти, което предпазва от развитие на гъбички и бактерии под тях, използване на специализирани подхранващи лосиони, избягване гризането със зъби и твърде ниското изрязване.

Трябва да имаме предвид, че с възрастта ноктите обичайно забавят растежа си. Но това не е единствен критерий - причина може да бъде и заболяване, употреба на лекарства, или хранителен дефицит. Хормоните също оказват значително влияние. Всъщност, не трябва да забравяме, че ноктите са важен показател за цялостното ни здраве./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648