Как бързо да се отървем от настинката?

Любопитно 19.02.2024 12:56 Снимка: ДНЕС+

Как бързо да се отървем от настинката?

Настинката е често срещано заболяване, което може значително да затрудни ежедневието ни. Въпреки че няма моментално лекарство за пресичане на настинка, съществуват методи, които може да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването. Специалистите от аптеки Гален споделят някои съвети за това как бързо да се справим с настинката.

Почивка и хидратация

Основата за борбата с настинката е достатъчната почивка и хидратация. Тялото изисква енергия, за пресичане на инфекцията, а поддържането на правилния баланс е от съществено значение за ефективното функциониране на имунната система. Какво да правите?

  • пийте много течности – наблегнете на вода, чайове и супи, които помагат за хидратацията и облекчаването на гърлото;
  • осигурете си достатъчно сън и почивка – така ще дадете възможност на тялото да се възстанови.

Тези фактори са особено важни за пресичане на усложненията и за ускоряване на процеса на възстановяване.

Горещ душ

Горещият душ може да действа като естествено средство за пресичане и облекчаване на симптомите на настинка. Парата помага за отпушване на запушения нос и облекчава дихателните пътища.

Гаргара

Гаргарата със солен разтвор може да се ползва за ефективно пресичане на възпалението в гърлото, с което да се облекчи болката. Разтворът за промивки се приготвя лесно у дома, като се сложи една чаена лъжичка сол в чаша топла вода.

Инхалации

Инхалациите с отвари от билки или добавянето на етерични масла към гореща вода може да помогнат за освобождаване на дихателните пътища и намаляване на симптомите на настинка.

Здравословна и лека храна

Приемът на здравословна и лека храна играе ключова роля в процеса на лекуване на настинка. Богатите на витамини и минерали храни осигуряват необходимата подкрепа за имунната система и спомагат за бързото преодоляване на симптомите. Ето няколко примера за такива, които може да бъдат особено полезни:

  • плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти – те са изключително важни за укрепването на имунната система. Такива може да са портокали, киви, ягоди, спанак и броколи, които са източници на витамин С и други антиоксиданти;
  • бульони и леки супи – не само че са лесно смилаеми и не натоварват организма, но и осигуряват необходимата хидратация;
  • мед и лимон – тези два продукта са известни със своите антимикробни и антивирусни свойства. Добавянето на мед и лимон към чай или топла вода може да помогне за пресичане на кашлицата и за облекчаване на болката в гърлото.

Въпреки че настинката е често срещан проблем, прилагането на тези методи може значително да облекчи симптомите и да ускори процеса на възстановяване. При по-сериозни симптоми или ако състоянието не се подобрява, е важно да потърсите лекар, който да ви предпише подходяща рецепта, напомнят от Гален.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594