Кафето: още една причина да не го пием на гладно

Любопитно 02.10.2020 11:53 Снимка: ДНЕС+

Кафето: още една причина да не го пием на гладно

За мнозина кафето е истинска необходимост, без която просто не може да започне денят им. Няма нищо лошо в чаша ароматна кофеинова напитка след ставане, но важно условие е да я консумираме и след закуска.

Кафето на гладно може да предизвика редица проблеми, най-вече със стомаха, и определено е един нездравословен навик, от който е добре да се откажем, ако го имаме. Сега учените изтъкват и още една причина за това.

Според учени от Университета в Бат, Великобритания, кафето сутрин на гладно увеличава риска от развитието на диабет тип 2 в дългосрочен план с до цели 50%.

С експеримент е доказано, че ако изпием чаша силно кафе на гладно, а след това консумираме зърнена закуска например, нивата ни на кръвна захар ще са с 50% по-високи, отколкото ако пропуснем кофеиновата напитка.

Учените смятат, че това се дължи на свойството на кофеина да защитава мускулите от абсорбиране на захарта. Това рязко покачва на нивата на кръвна захар може да не се отчита като проблем в настоящия момент, но да се превърне в такъв след време.

Препоръката на изследователите е, ако не можем да се откажем от навика си да пием кафе на гладно, а закуската ни включва въглехидрати и захар, да изчакаме известно време между чашата с кофеинова напитка и закуската, за да можем да намалим вредният ефект. Още по-добре е да закусим, а чак след това да се насладим на кафето си/lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448