Къде е открит първият диамант в света

Любопитно 08.10.2023 11:28 Снимка: ДНЕС+

Къде е открит първият диамант в света

Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години. По нова време страната е била главният източник на скъпоценните камъни, а древни индийски текстове споменават диаманти още от 4 век пр.Хр. Историческият рекорд за най-ранното откриване на диамант се отнася до индийския регион Голконда в щата Андра Прадеш, пише Smithsonian Magazine.

Въпросният регион е бил известен с богатството си от диаманти още през 4-ти век пр.Хр., а в Голконда е бил открит и един от най-известните диаманти в света. Той се казва Кохинор. Скъпоценният камък е една от най-ценните находки в историята, има богата история и е бил притежаван от различни владетели през вековете. Според легендата е бил открит в река Годавари и е бил познат като "Кох-и-Нур", което в превод от хинди означава "Планина на светлината".

През историята си, Кохинор е преминавал през много хора. През 14 век диамантът е пристигнал в Делхи, където е бил притежание на много султани и императори на Могулската империя. През 17 век, Могулският император Шах Джахан, известен с построяването на Тадж Махал, е придобил Кохинор и го поставил в своят печат. През 19 век, след завладяването на Индия от страна на британците, диамантът е отнесен във Великобритания и е предаден на британската корона. Той е бил обработен и поставен в кралската корона на королевата майка, кралица Мери.

В момента Кохинор е изложен в Лондонския Тауър и е част от британските кралски съкровища. Диамантът, известен със своята историческа и културна стойност, е изложен само като обект на разглеждане.

През средновековието, диамантите от Индия се разпространяват по търговските пътища и достигат различни части на света. През 18-ти век, откритието на богати находища в Бразилия променя ландшафта на диамантния пазар. Впоследствие, находищата в Южна Африка през 19 век превръщат страната в основен световен доставчик на скъпоценни камъни./money.bg

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161