Историческите филми и сериали с богат декор и драматични обрати са по-модерни от всякога

Любопитно 19.03.2023 18:43 Снимка: ДНЕС+

Историческите филми и сериали с богат декор и драматични обрати са по-модерни от всякога

Историческите филми и сериали с богат декор, пищни костюми и драматични обрати са по-модерни от всякога. И фактът, че тази година нито една т.нар. костюмна драма не стигна до номинация за „Оскар“, далеч не означава, че жанрът е подценен.

През 2020 г. филмът на Грета Гъруиг „Малки жени“ – поредна киноадаптация на класическата тетралогия от 19-и век на американската писателка Луиза Мей Олкът, получи номинация за най-добър филм, най-добра актриса и най-добра актриса в поддържаща роля, макар че в крайна сметка спечели единствено „Оскар“ за костюми. До номинации, макар и по-малко на брой, стига и предшественикът му от 1994 г., режисиран от Джилиан Армстронг, с участието на Уинона Райдър, Гейбриъл Бърн, Сюзан Сарандън. През 2005 г. Кийра Найтли е номинирана за „Оскар“ за изпълнението си в поредната екранизация на „Гордост и предразсъдъци“. На снимачната площадка са още Бренда Блетин, Матю Макфейдън, Розамунд Пайк. Ема Томпсън печели „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий за „Разум и чувства“ през 1996 г. и за най-добра актриса в „Хауърдс Енд“ през 1993 г. Списъкът на наградени киноленти с корсети е безкраен, а всичко започва с иконичните тоалети на Вивиан Лий в „Отнесени от вихъра“ през 1939 г., припомня БТА.

Литературната първооснова не е необходимо условие за привличане на вниманието. „Имението Даунтън“ (2010-2015) е сред най-успешните британски сериали и дори е сравняван със „Завръщане в Брайдсхед“ от 1981 г. Ревизионистичният минисериал „Англичанката“ от 2022 г. с участието на Емили Блънт беше обявен от „Гардиън“ за „шедьовър, който възражда уестърна“. През 2022 г. Ейч Би О излъчи „Позлатената епоха“. Филмът „Емили“ от 2022 г. на режисьорката Франсис О‘Конър е посветен на живота – с доста съвременни хрумвания – на писателката Емили Бронте. За зрителите, които се интересуват от всички сестри Бронте, е филмът „Да влезеш незабелязано“ от 2016 г.

Историческите факти и образите на известни личности, гарнирани с препратки към съвременния начин на живот плюс кринолин са екранните приказки за възрастни. На пръв поглед рецептата изглежда лесна – костюмите играят своите роли, а казусите са общочовешки. Но жанрът е опасна територия.

Филмите и сериалите, дори успешнrте, винаги рискуват да бъдат обвинени в загуба на баланс. „Имението Даунтън“ си спечелва определението „снобски сериал“. Сюжетът на „Англичанката“ се следи трудно, най-вече заради решението да се акцентира върху лечимо днес заболяване. Изкушението да се просвещава аудиторията може да навреди не по-малко от прекаленото осъвременяване.

Комедията също е предизвикателство – „Убеждение“ на Нетфликс от 2022 г. с участието на Дакота Джонсън е определян като най-лошата екранизация на Джейн Остин, а „Спектейтър“ дори предлага „всички замесени във филма да отидат в затвора!“ Видимото съобразяване със съвременните норми за красота и поведение и протяжните сцени с чаени партита могат да оставят усещане и за фондан, и за лош вкус.

Финансирането на подобни продукции също е рисково – „Династията на Борджиите“ от 2011 г. слиза от екран след три сезона. Играта на Джеръми Айрънс, Холидей Грейнджър и Джоан Уоли не успява да компенсира нито слабостите на сценария, нито разходите.

През тази година любителите на суровия исторически епос бяха възнаградени с „Оскара“ на „На Западния фронт нищо ново“. Феновете на „лайт“ форматите обаче трябва да бъдат спокойни. В началото на 2023 г. сп. „Хелоу“ и „Глемър“ вече подредиха в класация очакваните нови „смайващи приказки от миналото“. Най-доброто предстои./24 часа

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543