Любопитно 11.09.2024 12:13 Снимка: ДНЕС+
Искам да съм сам на вечеря: Нова световна тенденция променя туристическата индустрия
Нарастващият интерес към самостоятелните пътувания - особено сред пътуващите на възраст 55 и повече години - води и до повече самостоятелни хранения
Според сайта за резервации на ресторанти OpenTable през последните две години в САЩ резервациите за самостоятелни вечери са се увеличили с 29%, а през тази година с 18% в Германия и с 14% в Обединеното кралство.
Каква е причината и защо мнозина предпочитат да пътуват, живеят, и да се хранят сами?
Париса Иманирад, учен и изследовател на рака от Сан Франциско, е омъжена и има много приятели. Но веднъж или два пъти седмично тя избира да вечеря сама в луксозен ресторант.
Иманирад казва, че вечерята насаме ѝ дава време да помисли или да чете. Старае се да не докосва телефона си и се наслаждава на тишината. "Това е като спа, но друг вид", казва Иманирад по време на неотдавнашен самостоятелен обяд в Spruce, елитен ресторант в Сан Франциско. Иманирад не е единствената в желанието си да бъде сама.
В Япония дори има специален термин за самостоятелно хранене: "ohitorisama", което означава "сам", но с уважителни думи, изричани преди и след нея, за да не се притесняват хората. В неотдавнашно проучване японският изследователски институт Hot Pepper Gourmet Eating Out Research Institute установи, че 23% от японците се хранят сами, което е увеличение спрямо 18% през 2018 г.
В резултат на това много ресторанти в Япония и на други места преустройват местата за сядане, променят менютата си и добавят други специални елементи, за да привлекат соло посетителите.
"Дори в т.нар. семейни ресторанти се увеличават местата за самотни посетители, а ресторантите предлагат ястия с по-малки порции, така че човек, който се храни сам, да получи разнообразие от ястия", казва Масахиро Инагаки, старши изследовател в института.

Главният изпълнителен директор на OpenTable Деби Су смята, че работата от дистанция е една от причините за нарастването на броя на вечерящите, които търсят отдих от "домашните" си офиси. Но тя смята, че има и по-дълбоки причини.
"Мисля, че има по-широко отражение - на любов към себе си, на грижа за теб самия, и наистина все повече се наслаждаваме на собствената си компания", каза Су.
Пандемията също така направи социалните контакти по-малко възможни и следователно по-малко важни по време на хранене навън, казва Анна Матила, професор в Пенсилванския държавен университет, която е изследвала самостоятелното хранене. А смартфоните помагат на някои посетители на ресторанти да се чувстват свързани с други хора, дори когато са сами, казва тя.
"Социалните норми са се променили. Хората вече не гледат на соло вечерящите и не си мислят: "Ти сигурно си самотник -смотаняк", казва Матила.
Ръстът на този тип тенденция се обяснява и с факта, че все повече хора живеят сами. През 2019 г. изследователският център Pew Research Center установи, че 38% от възрастните в САЩ на възраст между 25 и 54 години живеят без партньор, в сравнение с 29% през 1990 г. В Япония самотните домакинства вече съставляват една трета от общия брой; според правителствени данни до 2040 г. се очаква този дял да нарасне до 40%.

Още по темата
CHF
|
1 | 2.10417 |
GBP
|
1 | 2.2238 |
RON
|
10 | 3.84544 |
TRY
|
100 | 4.04418 |
USD
|
1 | 1.70205 |
Последни новини
- 19:37 Висящото чудо на Китай: Манастир в небето
- 19:30 Повдигнаха обвинение на мъжа, ударил кмета на с. Дъскот
- 19:22 Шефът на Профилигата се извини на Илиан Илиев
- 19:15 Крисия призна за Никола Цолов и заяви: Много съм горда с него
- 19:07 Русия към украинските войници в Покровск и Купянск: Предайте се, за да оцелеете
- 18:58 Андре Рийо обявява втори концерт в София – на 3 февруари 2026 година
- 18:50 Мечките в парка в Белица се готвят за зимен сън, поемат до 20 кг храна на ден
- 18:43 Берлин предлага пари на афганистанци, за да не емигрират в Германия