Хуманоиден робот поддържа железопътни линии в Япония

Любопитно 05.07.2024 15:21 Снимка: ДНЕС+

Хуманоиден робот поддържа железопътни линии в Япония

Той се управлява с очила за добавена реалност и джойстик

Японската жп компания JR West въвежда в употреба робот, който прилича на "лошите" от анимационните филми от 80-те години на миналия век, за да поддържа жп линиите, предаде АФП, цитирана от БТА.

Новият хуманоиден служител с очи, оформени като дъно на бутилка, и две сгъващи се ръце е монтиран в задната част на камион, който може да се движи по релси.

Неговият оператор, седнал в кабината на камиона, "вижда" през очите на робота с помощта на камери и управлява дистанционно мощните му ръце.

Машината с вертикален обсег от 12 метра може да използва различни аксесоари, за да пренася предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да работи с моторен трион.

Засега основната задача на робота е да реже клони на дървета над релсите и да боядисва металните рамки, които държат кабелите над влаковете, съобщиха от компанията.

Според JR West технологията намалява недостига на работна ръка в застаряваща Япония, както и броя на трудовите злополуки.

"В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура, което трябва да бъде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", каза президентът на компанията Кадзуаки Хасегава.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599