
Любопитно 25.10.2024 18:02 Снимка: ДНЕС+
Хрупкавото е на мода: Кулинарните тенденции за 2025
Тенденциите в гастрономията и храненето също са подложени на промени. Те могат да бъдат вдъхновени от популярни видове кухни или да отразяват социални промени, влияещи върху начина, по който се храним.
Както винаги, храната може да разкрие много повече от просто вкусови предпочитания. Според прогнозите на компанията Whole Foods Markets, събрани от медията FoodDive, вече се очертават някои основни тенденции за 2025 година. Най-малкото, което можем да кажем, е, че ни очаква нещо, което ще стимулира нашите сетива.
За съжаление, не всички тези тенденции ще се харесат на здравните специалисти. Ултрапреработените продукти остават в центъра на хранителните навици на хората. Нововъведенията ще дойдат основно от рецепти, включващи съставки с произход от Южна Америка и островните региони.
Тенденциите обхващат и напитките
Сред тенденциите, които вече са наложени и продължават да се утвърждават, са увитите в тесто храни, или по-точно дъмплингите. Можем да очакваме още повече интерпретации на гьози и други фюжън равиоли, тъй като развитието се насочва към разнообразяване на пълнежите.
Напитките също не остават на заден план. Чаят е новото кафе. След като станахме експерти в сортовете кафеени зърна, нивото на изпичане и размера на смилането, е време да се потопим в света на чаените напитки. Тенденциите на матча и традиционните техники за запарване са само началото.
Обогатените с полезни микроелементи напитки също ще бъдат част от тенденциите за 2025 година. Повече електролити, витамини и минерали, свързани с поддържане на здравето, ще се появяват в бутилките. Добрата новина вероятно идва от засиления фокус върху екологичното производство, щадящо околната среда.
Под натиска да се адаптират към предизвикателствата на климатичните промени и в отговор на очакванията на потребителите, производителите на алкохол и вино се насочват към по-естествени култури. Те също така търсят съставки, които изискват по-малко използване на вода.
Опаковките също се променят, както и в други компоненти. Компостирането се превръща в навик. Въпреки това ще трябва да се гарантира, че различните твърдения за рециклируеми и компостируеми материали наистина отговарят на реалността.
Ако вече използвате агар-агар в кухнята си, сте предшественик на тази тенденция. Морето, и особено водораслите, стават все по-интересни за хранителната индустрия. Ползите от тези продукти и потенциално ниските разходи за тяхното производство ги правят идеални кандидати за появата на тенденции и в тази посока.
Що се отнася до текстурите, хрупкавото изглежда като големия фаворит за 2025 година. Това съответства на нарастващата популярност на снаксовете, но и на по-здравословните им варианти в лицето на ядките, семената и кълновете, както и на дехидратираните плодове и зеленчуци.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10146 |
![]() |
1 | 2.25664 |
![]() |
10 | 3.85059 |
![]() |
100 | 4.15961 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 19:30 Гърция иска парламентарно разследване на измамите с европейски субсидии
- 19:22 Села в Северозападна България минават на воден режим
- 19:15 Над 110 хиляди арестувани в Турция след опита за преврат през 2016 г.
- 19:07 В Германия съдят лекар, умъртвил 15 пациенти със смъртоносни инжекции
- 18:57 След протеста: Вдигат с до 20% заплатите на служителите в държавните ловни и горски стопанства
- 18:50 Фридрих Мерц планира да ореже помощите за безработни в Германия
- 18:42 Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична ваканция
- 18:34 Зеленски обяви мащабна трансформация в правителството! Юлия Свириденко е новият премиер