Любопитно 11.12.2024 15:41 Снимка: ДНЕС+
Храните, които никога да не съчетаваме с вино
Съчетаването на храна с вино може да бъде истинско предизвикателство и неслучайно е задача, с която най-добре се справят шеф готвачи и сомелиери.
Но любителите в кулинарията и ценителите на хубавото вино, които все пак нямат такива задълбочени знания и опит, също обичат да се наслаждават на добре приготвено ястие, придружено от идеално допълващата го напитка. Най-малкото, едва ли някой би искал да остане с вкус на развалени яйца в устата след вечеря със салата с аспержи и чаша калифорнийско шардоне. А това далеч не би означавало, че непременно виното е лошо, а просто, че то не се "разбира" с точно този зеленчук.
Всъщност, зеленчуците, които не си подхождат с вино, са няколко. Освен аспержите, сред тях се нареждат още брюкселското зеле, броколите, карфиолът, зелето и кейлът.
Причината да не са правилното допълнение към виното, се крие в това, че съдържат високи нива органосерни съединения. Заради тях зеленчуците могат да ни причинят газове, но и да развалят вкуса дори и на най-висококачеството вино. Когато тези съединения влязат в контакт с виното, може да усетим вкуса му изключително неприятен, напомнящ на развалени яйца.
Най-трудният от всички зеленчуци за комбиниране с вино обаче се оказва артишокът. Въпреки че в него няма органосерни съединения, се съдържа друг органичен химикал - цинарин. Той прави всичко по-сладко на вкус, отколкото е в действителност, защото потиска вкусовите ни рецептори и ни пречи да усещаме киселинност, горчивина и соленост. Това оставя виното с по-сладък вкус в устата ни, но също и с доста по-безличен вкус като цяло, тъй като цинаринът е отнел от другите му характеристики.
Когато готвим с някой от тези зеленчуци, по-сигурният вариант е да заложим на сухи вина с нотка на билки или подправки. Такива са например Грюнер велтлинер, Верментино и Совиньон блан, пише Bon Appetit.
Вината, които обаче винаги се съчетават безотказно с храна, са пенливите. Освен че не са много капризни при комбинирането, друг техен плюс е, че превръщат всяка вечеря в една идея по-специална, дори и да нямаме повод.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10417 |
GBP
|
1 | 2.2238 |
RON
|
10 | 3.84544 |
TRY
|
100 | 4.04418 |
USD
|
1 | 1.70205 |
Последни новини
- 21:26 Хороскоп за четвъртък, 6 ноември 2025 г.
- 19:37 Висящото чудо на Китай: Манастир в небето
- 19:30 Повдигнаха обвинение на мъжа, ударил кмета на с. Дъскот
- 19:22 Шефът на Профилигата се извини на Илиан Илиев
- 19:15 Крисия призна за Никола Цолов и заяви: Много съм горда с него
- 19:07 Русия към украинските войници в Покровск и Купянск: Предайте се, за да оцелеете
- 18:58 Андре Рийо обявява втори концерт в София – на 3 февруари 2026 година
- 18:50 Мечките в парка в Белица се готвят за зимен сън, поемат до 20 кг храна на ден