
Любопитно 11.12.2024 15:41 Снимка: ДНЕС+
Храните, които никога да не съчетаваме с вино
Съчетаването на храна с вино може да бъде истинско предизвикателство и неслучайно е задача, с която най-добре се справят шеф готвачи и сомелиери.
Но любителите в кулинарията и ценителите на хубавото вино, които все пак нямат такива задълбочени знания и опит, също обичат да се наслаждават на добре приготвено ястие, придружено от идеално допълващата го напитка. Най-малкото, едва ли някой би искал да остане с вкус на развалени яйца в устата след вечеря със салата с аспержи и чаша калифорнийско шардоне. А това далеч не би означавало, че непременно виното е лошо, а просто, че то не се "разбира" с точно този зеленчук.
Всъщност, зеленчуците, които не си подхождат с вино, са няколко. Освен аспержите, сред тях се нареждат още брюкселското зеле, броколите, карфиолът, зелето и кейлът.
Причината да не са правилното допълнение към виното, се крие в това, че съдържат високи нива органосерни съединения. Заради тях зеленчуците могат да ни причинят газове, но и да развалят вкуса дори и на най-висококачеството вино. Когато тези съединения влязат в контакт с виното, може да усетим вкуса му изключително неприятен, напомнящ на развалени яйца.
Най-трудният от всички зеленчуци за комбиниране с вино обаче се оказва артишокът. Въпреки че в него няма органосерни съединения, се съдържа друг органичен химикал - цинарин. Той прави всичко по-сладко на вкус, отколкото е в действителност, защото потиска вкусовите ни рецептори и ни пречи да усещаме киселинност, горчивина и соленост. Това оставя виното с по-сладък вкус в устата ни, но също и с доста по-безличен вкус като цяло, тъй като цинаринът е отнел от другите му характеристики.
Когато готвим с някой от тези зеленчуци, по-сигурният вариант е да заложим на сухи вина с нотка на билки или подправки. Такива са например Грюнер велтлинер, Верментино и Совиньон блан, пише Bon Appetit.
Вината, които обаче винаги се съчетават безотказно с храна, са пенливите. Освен че не са много капризни при комбинирането, друг техен плюс е, че превръщат всяка вечеря в една идея по-специална, дори и да нямаме повод.
Още по темата
![]() |
1 | 2.08178 |
![]() |
1 | 2.35401 |
![]() |
10 | 3.93005 |
![]() |
100 | 5.22522 |
![]() |
1 | 1.87664 |
Последни новини
- 18:25 Георги Марков: Тъпа гавра с Тръмп е лице на кампанията ни за премахване на визите да е Бакалова
- 18:22 Блейк Лайвли и Ана Кендрик се завръщат в продължение на "Лесна услуга"
- 18:16 ЕРМ Запад продължава да изплаща компенсации за липсата на електрозахранване от края на 2024 г.
- 18:14 Момичето, намушкало минувачи в София: С ясно съзнание ги наръгах, имах готовност да ги убия
- 18:11 Две момчета от Пазарджик са в Спешното след прием на енергийна напитка с алкохол
- 18:08 Грешно ли е да пресаждаме цветя през зимата
- 18:04 Тръмп: След като пресели палестиците на по-безопасни и красиви места, Израел ще ни предаде Газа
- 17:59 Създадоха частица светлина, която едновременно достигна 37 различни измерения