Любопитно 11.12.2024 15:41 Снимка: ДНЕС+
Храните, които никога да не съчетаваме с вино
Съчетаването на храна с вино може да бъде истинско предизвикателство и неслучайно е задача, с която най-добре се справят шеф готвачи и сомелиери.
Но любителите в кулинарията и ценителите на хубавото вино, които все пак нямат такива задълбочени знания и опит, също обичат да се наслаждават на добре приготвено ястие, придружено от идеално допълващата го напитка. Най-малкото, едва ли някой би искал да остане с вкус на развалени яйца в устата след вечеря със салата с аспержи и чаша калифорнийско шардоне. А това далеч не би означавало, че непременно виното е лошо, а просто, че то не се "разбира" с точно този зеленчук.
Всъщност, зеленчуците, които не си подхождат с вино, са няколко. Освен аспержите, сред тях се нареждат още брюкселското зеле, броколите, карфиолът, зелето и кейлът.
Причината да не са правилното допълнение към виното, се крие в това, че съдържат високи нива органосерни съединения. Заради тях зеленчуците могат да ни причинят газове, но и да развалят вкуса дори и на най-висококачеството вино. Когато тези съединения влязат в контакт с виното, може да усетим вкуса му изключително неприятен, напомнящ на развалени яйца.
Най-трудният от всички зеленчуци за комбиниране с вино обаче се оказва артишокът. Въпреки че в него няма органосерни съединения, се съдържа друг органичен химикал - цинарин. Той прави всичко по-сладко на вкус, отколкото е в действителност, защото потиска вкусовите ни рецептори и ни пречи да усещаме киселинност, горчивина и соленост. Това оставя виното с по-сладък вкус в устата ни, но също и с доста по-безличен вкус като цяло, тъй като цинаринът е отнел от другите му характеристики.
Когато готвим с някой от тези зеленчуци, по-сигурният вариант е да заложим на сухи вина с нотка на билки или подправки. Такива са например Грюнер велтлинер, Верментино и Совиньон блан, пише Bon Appetit.
Вината, които обаче винаги се съчетават безотказно с храна, са пенливите. Освен че не са много капризни при комбинирането, друг техен плюс е, че превръщат всяка вечеря в една идея по-специална, дори и да нямаме повод.
Още по темата
CHF | 1 | 2.07802 |
GBP | 1 | 2.35875 |
RON | 10 | 3.93187 |
TRY | 100 | 5.32384 |
USD | 1 | 1.8826 |
Последни новини
- 15:25 През януари температурите ще бъдат от минус 20 до плюс 15 градуса
- 15:17 Криза в Барса: Клубът продава ВИП места на непостроен стадион, за да картотекира ас за €60 млн.
- 15:09 Градски пейзажи на календара на Варненската градска художествена галерия за 2025-а
- 15:00 Почина директорът на Института по астрономия проф. Евгени Семков
- 14:52 КЗК проверява финансовото министерство за търг за горива по жалба на "Лукойл"
- 14:43 Момченце е първото бебе Русе за 2025 година
- 14:33 Бонев плаши коалиционни партньори с разкрития
- 14:25 17 дни без следа от изчезналия 13-годишен Николай