
Любопитно 11.12.2024 15:41 Снимка: ДНЕС+
Храните, които никога да не съчетаваме с вино
Съчетаването на храна с вино може да бъде истинско предизвикателство и неслучайно е задача, с която най-добре се справят шеф готвачи и сомелиери.
Но любителите в кулинарията и ценителите на хубавото вино, които все пак нямат такива задълбочени знания и опит, също обичат да се наслаждават на добре приготвено ястие, придружено от идеално допълващата го напитка. Най-малкото, едва ли някой би искал да остане с вкус на развалени яйца в устата след вечеря със салата с аспержи и чаша калифорнийско шардоне. А това далеч не би означавало, че непременно виното е лошо, а просто, че то не се "разбира" с точно този зеленчук.
Всъщност, зеленчуците, които не си подхождат с вино, са няколко. Освен аспержите, сред тях се нареждат още брюкселското зеле, броколите, карфиолът, зелето и кейлът.
Причината да не са правилното допълнение към виното, се крие в това, че съдържат високи нива органосерни съединения. Заради тях зеленчуците могат да ни причинят газове, но и да развалят вкуса дори и на най-висококачеството вино. Когато тези съединения влязат в контакт с виното, може да усетим вкуса му изключително неприятен, напомнящ на развалени яйца.
Най-трудният от всички зеленчуци за комбиниране с вино обаче се оказва артишокът. Въпреки че в него няма органосерни съединения, се съдържа друг органичен химикал - цинарин. Той прави всичко по-сладко на вкус, отколкото е в действителност, защото потиска вкусовите ни рецептори и ни пречи да усещаме киселинност, горчивина и соленост. Това оставя виното с по-сладък вкус в устата ни, но също и с доста по-безличен вкус като цяло, тъй като цинаринът е отнел от другите му характеристики.
Когато готвим с някой от тези зеленчуци, по-сигурният вариант е да заложим на сухи вина с нотка на билки или подправки. Такива са например Грюнер велтлинер, Верментино и Совиньон блан, пише Bon Appetit.
Вината, които обаче винаги се съчетават безотказно с храна, са пенливите. Освен че не са много капризни при комбинирането, друг техен плюс е, че превръщат всяка вечеря в една идея по-специална, дори и да нямаме повод.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 11:28 „Опълченска“ ще остане витрината на управлението на Терзиев
- 11:21 Пламен Димитров, КНСБ: Най-важното в момента е цените да бъдат държани под контрол
- 11:17 Американец попари мечтата ни за изцяло български финал на юношеския "Уимбълдън"
- 11:10 Благомир Коцев пред съда: Това са едни странно скалъпени обвинения, искам да съм при децата си
- 11:07 Одобриха организацията на движение по ул.“Опълченска“, пускат един участък следващата седмица
- 10:58 Габрово получава близо 17 млн. лв. за иновационна долина
- 10:48 ПП-ДБ: Оказван е натиск върху Благомир Коцев да се откаже от политическата си сила
- 10:39 Шамари и обиди при раждане в "Майчин дом": "Умирах, а трябваше сама да си държа краката"