Храните, които не бива да държим в хладилника

Любопитно 07.02.2024 14:52 Снимка: ДНЕС+

Храните, които не бива да държим в хладилника

Доста често хората допускаме несъзнавани грешки при организацията и хигиената в кухнята. И това обикновено се случва просто защото не сме знаели някой детайл, който впоследствие се оказва, че всъщност е от значение.

Така например не всички видове храни е добре да бъдат съхранявани в хладилник. И за това си има достатъчно основателна причина.

Ето четири продукта, които е по-добре да държим в шкафа на стайна температура и защо.

Чесън

Чесънът е един от тях. И по-точно вече обеленият чесън. Причината хладилникът да не е подходящо място за него е, че абсорбира влага и заради това може да хване мухъл.

Един от вариантите да държим чесъна по безопасен начин в хладилника е, ако е прибран в буран и/или "маринован" в оцет.

Лук

Подобно на чесъна, лукът също може да хване мухъл на влажно и студено, тъй като "попива" бактериите.

Това звучи доста логично предвид практиката някои хора да слагат резен лук в ъгъла на стаята на някой болен от семейството, с цел да "обере" бактериите.

Джинджифил

Джинджифилът също има много ползи за здравето ни, но не и ако го консумираме след като е бил съхраняван в хладилник. Причината отново е мухълът.

За да не си навредим, а да извлечем благоприятното действие на корена за бъбреците ни, е най-добре да го ядем само, ако сме го държали на сухо в шкаф.

Ориз

Тук става дума за ориз, който е вече сготвен. Той също не бива да се съхранява на влажно и студено и отново това правило важи заради мухъла.

В сравнение с останалите продукти обаче, с ориза трябва да внимаваме повече. Максималното време, в което можем да го оставим в хладилника, е 24 часа. В противен случай рискуваме да получим дори хранително натравяне, причинено от бактерията bacillus cereus, която оризът може да развие, пише Your Tango.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612