
Любопитно 31.03.2025 10:08 Снимка: ДНЕС+
Храните без захар могат да предизвикат глад
Заместител на захарта, използван в нискокалорични безалкохолни напитки и кетчуп, може да подмамва мозъка да иска още храна, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Според специалисти от Университета на Южна Калифорния консумацията на изкуствения подсладител сукралоза повишава активността в т.нар. горещи точки на глада в мозъка. Това го обърква, тъй като предизвиква очакване за допълнителни калории, които не получава.
Това несъответствие може да предизвика желание за повече храна, смятат изследователите. Резултатите показват, че този ефект е по-силен при хората със затлъстяване.
Учените са провели експеримент със 75 души. Те са им давали по три напитки и са наблюдавали как тялото им реагира. Веднъж те са получавали вода, друг път- напитка със сукралоза и трети път - със захар. Преди и след като са пили, давали кръвни проби и им е правено изследване с ядрено-магнитен резонанс.
Данните показват, че след употребата на напитки със сукралоза участниците са имали повишена активност в хипоталамуса на мозъка. Той управлява основните процеси в тялото, като например температурата, умората и нивото на глада. Сканирането показа също, че този вид изкуствен подсладител води до увеличаване на връзката между хипоталамуса и други части на мозъка, свързани с мотивацията и вземането на решения.
Изследванията на кръвта показват друг начин, по който сукралозата се отразява на апетита. Когато участниците са пили разтвор със захар, тялото произвежда хормони, свързани с намаляване на апетита. Тези хормони обаче липсват, когато участниците са консумирали разтвор със сукралоза, отбелязват учените.
Според екипа откритието има голямо значение, като се има предвид колко много хора се обръщат към "диетични" продукти "без захар" в стремежа си да отслабнат или да поддържат фигурата си.
"Ако тялото очаква калории заради сладкото, но не ги получи, това може да промени начина, по който мозъкът е устроен да жадува за тези вещества във времето", каза д-р Катлийн Алана Пейдж, ендокринолог и автор на изследването.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Metabolism, пише БТА.
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 16:58 Естония изгражда 40 км противотанков ров като част от Балтийската отбранителна зона
- 16:49 КС прекрати производството за избора на Димитър Главчев за шеф на Сметната палата
- 16:40 Тома Белев: Един милион българи имат вода, но тя не става за пиене
- 16:32 Дания налива над 250 млн. долара в здравеопазване и инфраструктура в Гренландия
- 16:24 Общинския съвет на Варна ще обсъжда утре отпускане на средства за ФК"Спартак 1918" и ФК"Черно море"
- 16:16 Обработват кестеновите дървета по бул. „Владислав Варненчик“ и в парк „Аспарухово“
- 16:10 Цеков за делото Тръмп срещу NYT: Време е и тук да спрем да подминаваме лъжите на соросоидни дадзибао
- 16:03 Ивайло Вълчев,ИТН: Евросъюзът е в системна криза, поради липса на лидери, лидерство и посока