Грешките, които правим на интервю за работа

Любопитно 18.04.2024 17:23 Снимка: ДНЕС+

Грешките, които правим на интервю за работа

Когато кандидатстваме за работа, най-силните ни оръжия са две - добре написана автобиография и запомнящо се представяне на интервюто с HR специалиста.

Именно опита и насоките на професионалиста по подбор на персонала могат за бъдат особено полезни за всеки кандидат. И понеже интернет пространството е пълно с всевъзможни съвети, там може да открием също и кои са нещата, които правят добро и съответно лошо впечатление при срещите на четири очи.

В Reddit няколко HR специалисти споделят от опит най-честите грешки, които кандидатите допускат по време на интервю за работа. Обобщават ги Daily Mail.

Снимка 661560

Източник: iStock

С все по-честата употреба на изкуствен интелект като ChatGPT, един от HR специалистите разкрива, че му се е случвало да разговаря с кандидат, който да го използва по време на видео интервю. Това обаче е метод, който може да изиграе доста лоша шега, тъй като е съвсем очевидно, когато човек цитира чужди думи. Освен това по този начин става ясно, че кандидатът е неподготвен, не знае нищо за позицията или няма увереност в собствените си умения.

Но време на видео интервюта също така не бива да се пренебрегва и външният вид. Дори и да не ни предстои среща на живо в офиса на компанията, винаги прави добро впечатление, когато изглеждаме представително. Затова поне ризата и сресаната коса са задължителни за пред камера.

Снимка 661559

Източник: iStock

В случаите когато пък отиваме за интервю на място, хигиената ни трябва да бъде с висок приоритет. Но както неприятните миризми, така и прекалено силните парфюми са еднакво отблъскващи. Най-добре е да се стремим към леки, ненатрапчиви аромати.

В разговор с HR специалистите е важно също така и какво разкриваме за себе си извън професионален план. Това, което със сигурност подкопава успеха ни на интервюто, са разкази за това как купонясваме и пием до зори през уикендите. Един от HR професионалистите споделя, че такава история го е накарала да откаже позиция на стажант. Друг пък е ставал свидетел на кандидат, който необезпокоявано си е отпил от бутилката алкохол, която е носил в куфарчето си.

Снимка 661561

Източник: iStock

Не на последно място по важност е още един съвет към по-младите хора, които си търсят работа. За тях изобщо не от полза да водят родителите си на интервю за работа. Това показва липса на самостоятелност и не оставя добро впечатление у HR специалистите, които не крият, че изобщо не биха наели такъв кандидат.

Друг начин, по който обаче те могат да натрупат впечатления за евентуалните бъдещи служители на компанията, са социалните мрежи. Въпреки че остава спорно дали тази практика е уместна, около една трета от специалистите по подбор на персонал признават, че са отхвърляли кандидати, след като са разгледали профилите им./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194