Грешката при съхранението на храна, която да не допускаме

Любопитно 25.12.2024 15:48 Снимка: ДНЕС+

Грешката при съхранението на храна, която да не допускаме

Трапезите по празниците често водят до остатъци от храна, които се чудим как да съхраняваме и да изконсумираме, след като гостите са си тръгнали. Често ги дояждаме на следващия ден, затова е важно и да знаем как да ги запазим така, че да не навредим на тяхното качество или пък на здравето си.

Според експерти, цитирани от Daily Mail, не бива да използваме алуминиево фолио за съхранение на остатъците от храна. Причината е, че то не осигурява достатъчно плътно запечатване и това е предпоставка за развитие на различни бактерии.

Те не само могат да доведат до по-бързото разваляне на храната, но и да я направят опасна за нас. Особено когато остатъците се държат на стайна температура, а не в хладилник - тогава може да се стигне и до хранително отравяне.

Експертите обаче поясняват, че бактериите не спират да се размножават, а просто процесът се забавя, когато са на 3-5 градуса например, затова е добре остатъците от ястията да се консумират в рамките на ден или два, дори да ги държим в хладилника. Ако искаме да ги консумираме след по-дълго време, най-добре е да ги замразим.

Бактериите като стафилококи например, се нуждаят от кислород, за да се размножават, а запечатването с фолио позволява той да достигне до храната. Затова много по-добрата алтернатива са или пликове със закопчване тип цип или контейнери за храна - в най-добрият случай стъклени.

Друг риск от съхранението в алуминиево фолио е, че то може да реагира при досег с кисели и солени храни и в тях да се отделят вредни вещества, които да доведат до невротоксични нарушения в развитието, увреждане на бъбреците, черния дроб и костите.

CHF CHF 1 2.09493
GBP GBP 1 2.35656
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.34333
USD USD 1 1.88187