General Motors, CES 2021 и летящият автономен Cadillac на компанията

Любопитно 14.01.2021 12:05 Снимка: ДНЕС+

General Motors, CES 2021 и летящият автономен Cadillac на компанията

Вече няма съмнение, че бъдещето е в електрическите автомобили. Но мечтите и плановете на някои стигат доста по-далеч от придвижването на ток и това бе затвърдено за пореден път на технологичното изложение CES.

Системите за автономно придвижване също вече не са особено голяма новост в автомобилите. Но когато говорим за летяща кола, и то с марката Cadillac - е, това си е истинска технологична сензация.

Тя бе представена на ниво прототип от компанията General Motors, която обединява марките Chevrolet, Buick, GMC и Cadillac. И изненадата идва именно от последната. Според изпълнителния директор на GM, това е "преосмисляне на бъдещето на личния транспорт".

Летящата кола излита и каца вертикално от покривите на сградите в града. Тя е проектирана само за един пътник, а максималната скорост, която развива, е почти 89 км/ч.

Задвижването е изцяло електрическо, благодарение на 90kW мотор, комплект батерии GM Ultium и четири чифта ротори. Освен това, летящият Cadillac е напълно автономен и няма нужда от шофьор. За съжаление на мнозина, на външен вид няма нищо общо със своите събратя, които така старомодно се приждвижват по пътищата...Освен едноместното летящо превозно средство, от General Motors представиха и своя прототип на летящо такси. То има квадратна форма, плъзгащи се врати и панорамен покрив. По това, което се вижда от видеото, пътниците най-вероятно ще са четирима, предава Reutres. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359