
Любопитно 08.10.2025 14:43 Снимка: ДНЕС+
Газираните напитки с подсладители увеличават риска от чернодробно заболяване с 60%
Консумацията на дори само една кенче диетична сода на ден може да увеличи риска от неалкохолна мастна болест на черния дроб с 60%, докато пиенето на захарна напитка може да повиши риска с 50%, показва ново проучване.
Неалкохолната мастна болест на черния дроб, или НАМБЧ (NAFLD), е състояние, при което мазнини се натрупват в черния дроб на хора, които консумират малко или никакъв алкохол. Повреждането може да бъде подобно на това при тежък пиещ и да доведе до цироза — напреднало увреждане на черния дроб — както и до рак на черния дроб. Състоянието, което също се нарича мастна болест на черния дроб, свързана с метаболитна дисфункция (MASLD), е една от водещите причини за рак на черния дроб. Смята се, че НАМБЧ е нараснала с 50% в САЩ през последните три десетилетия — днес около 38% от населението има това състояние.
„Напитките с подсладители (SSBs) отдавна са под наблюдение, докато техните „диетични“ алтернативи често се смятат за по-здравословен избор“, каза водещият автор на изследването Лихе Лиу, докторант в катедрата по гастроентерология в Първата прикачена болница на Университета Су Чоу в Сучжоу, Китай.
„Нашето проучване показва, че LNSSBs (напитки с ниско или без съдържание на захар) всъщност са свързани с по-висок риск от НАМБЧ, дори при умерени нива на консумация, като например едно кенче на ден“, каза Лиу.
Консумацията на диетични напитки също е свързана с по-висок риск от смърт от чернодробно заболяване, според абстракта — едностранно резюме на изследването преди рецензиране и публикуване в списание. Изследването беше представено на 6 октомври в Берлин на Европейската седмица по гастроентерология, годишна конференция на Европейското дружество за гастроинтестинална ендоскопия.
„Тези открития оспорват общоприетото схващане, че тези напитки са безвредни, и подчертават необходимостта да се преразгледа тяхната роля в диетата и здравето на черния дроб, особено с оглед на това, че НАМБЧ се превръща в глобален здравен проблем“, каза авторът на изследването.
Проучването е проследило почти 124 000 души без чернодробни заболявания, участващи в UK Biobank — голямо биомедицинско изследване, проследяващо хора във Великобритания. Видът и честотата на консумация на напитки са били оценявани чрез 24-часови хранителни въпросници на различни етапи през 10-годишното проучване.
Освен връзката между диетичните и захарните напитки и неалкохолната мастна болест на черния дроб, проучването установи, че участниците, които заменят напитките с вода, намаляват риска с почти 13% за захарните напитки и с над 15% за диетичните. Смяната от захарни напитки с диетични (или обратното) не намалява риска. Изследването предоставя „директни доказателства за влиянието на хранителните навици върху НАМБЧ “ и противоречи на предишен анализ, който установява, че диетичните напитки могат да се заменят с вода, каза Саджид Джалил, клиничен асоцииран професор по гастроентерология и хепатология в Медицинското училище на Стандфордския университет в Калифорния. Той не е участвал в проучването.
„Проучването показа, че както обикновените, така и диетичните газирани напитки могат да навредят на черния дроб с времето, докато изборът на вода или неподсладени напитки може да помогне за неговата защита“, каза Джалил в имейл. „За мен това проучване има много по-голяма тежест от предишните изследвания заради перспективния си дизайн, големия брой участници, валидирания тест за диагностика на НАМБЧ и дългото проследяване“.
Защо захарните и диетичните напитки имат такова въздействие върху черния дроб? При захарните напитки по-високото съдържание на захар предизвиква бързи скокове на кръвната захар и инсулин, което може да стимулира увеличаване на теглото, каза Лиу. Прекомерната захар също може да стимулира натрупване на мазнини в черния дроб.
Въпреки ниското съдържание на калории, диетичните напитки все пак могат да влияят върху черния дроб по няколко пътища, обясни тя.
„Те могат да променят чревната микробиота, да нарушат усещането за ситост, да увеличат предпочитанията към сладки храни и дори да стимулират секрецията на инсулин“, каза Лиу. „Водата, обаче, хидратира организма без да засяга метаболизма, подпомага ситостта и поддържа общата метаболитна функция.
Затова намаляването на риска е подобно, независимо коя подсладена напитка се замени — това показва, че водата е най-здравословната основна напитка“.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09988 |
![]() |
1 | 2.24731 |
![]() |
10 | 3.84106 |
![]() |
100 | 4.01995 |
![]() |
1 | 1.67652 |
Последни новини
- 17:03 "Възраждане" притеснени от продажбата на "Лукойл"
- 16:54 Германия ограничава онлайн продажбите на канабис заради рязък ръст на вноса след легализацията
- 16:45 Дебатите за закона за образованието: Познават ли българите религията и разделя ли тя обществото
- 16:36 Учебен самолет катастрофира край Атина
- 16:18 91-годишната София Лорен изглежда блестящо на сватбата на сина си в Женева
- 16:11 Датският премиер: Тръмп не е престанал да иска Гренландия
- 16:04 Цената на златото мина 4000 долара за тройунция
- 15:57 Затворници ще помагат за боклука в София