Фризьорът на принцеса Даяна разкри защо някога е носела огърлица като лента за глава

Любопитно 30.05.2024 16:16 Снимка: ДНЕС+

Фризьорът на принцеса Даяна разкри защо някога е носела огърлица като лента за глава

Принцеса Даяна, често наричана "Принцесата на народа", не само завладя света със своята грация и хуманитарни усилия, но и остави незаличима следа в модната индустрия.

Тя бе известна със своя усет за стил и неподправена класа, които й помагаха да бъде изобретателна в движение.

Наричана още "Срамежливата Ди" преди брака си с принц Чарлз, тя успя да излезе от черупката си, осъзнавайки, че дрехите и аксесоарите могат да бъдат използвани като мощен инструмент за комуникация. И тя не се притесняваше да ги използва по най-добрия начин.

С един конкретен аксесоар обаче тя успя да направи фурор през 1985 г. Огърлицата с изумруди и диаманти, която вместо на врата, Даяна избира да сложи на главата си.

"Защо?", биха попитали мнозина. Отговор за сп. People дава нейният фризьор Ричард Далтън: "Предстоеше й важно събитие, а беше изгоряла от слънцето по лицето. Казахме си, че трябва да скрием червеното по стилен начин и заложихме на диаментената огърлица, която в случая й послужи за лента."

След този моден хак, двамата с лейди Ди задълбочават съвместната си работа, въпреки че познанството им датирало от много години. Даяна била само на 17, когато съдбата я срещнала с Ричард. Той е човекът, който стои зад някои от най-смелите прически на принцесата. "С нея експериментирахме в стиловете. Огърлици на главата, цветя...Когато ми хрумнеше нещо, й го споделях, обсъждахме го и в крайна сметка тя се съгласяваше", разказва пред списанието Далтън.

По негови думи принцесата често променяла имиджа си. "Имаше един случай, когато бяхме в Саудитска Арабия и Даяна искаше да бъде с къса коса. Споразумяхме се всеки ден по време на престоя ни там да я подстригвам с няколко сантиметра."

В разговора участва и дизайнерката Елизабет Емануел, взела участие в най-важния ден за Даяна, а именно сватбата й. "Принцесата искаше за церемонията рокля от приказките. Когато се наех с тоалета, бях още студентка. Даяна ми се довери, като ми каза, че имам свободата да правя каквото искам."

Двете продължили съвместна работа и в следващите години, като Елизабет създала немалко рокли за Ди. "От Двореца тогава нямаше специален протокол как да се облича тя. Никой не отразяваше там избора й на тоалет и това бе голямата им грешка."

Лейди Ди усвои изкуството да носи подходящи рокли за подходящи поводи. Тя беше монархът, който управляваше изкусно изкуството на кралското обличане. Даяна безпроблемно възприе кралския етикет, като през цялото време задаваше собствените си модни правила: например да не носи ръкавици по време на официални посещения или да въведе спортното облекло в кралския гардероб.

Нейното чувство за стил стана толкова подражавано и обичано по целия свят, че тоалетите й и промяната във външния й вид все още се разглеждат с интерес десетилетия след смъртта й.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532