Ето кои плодове причиняват подуване на корема

Любопитно 10.09.2023 11:54 Снимка: ДНЕС+

Ето кои плодове причиняват подуване на корема

Плодовете са богати на витамини, минерали и фибри, но някои от тях могат да причинят подуване.

Ето кои са те:

Ябълки

Ябълките са източник на фибри и пектини, които помагат за нормализиране на храносмилателния процес. Въпреки това, ябълките могат да причинят подуване и газове при някои хора. Изследване от Мичиганския университет установи, че ябълките съдържат фруктоза, която може да причини стомашен дискомфорт при хора с непоносимост към фруктоза.

Круши

Крушите също са източник на фибри и витамини. Те обаче съдържат сорбитол, който може да причини подуване и диария при някои хора. Изследване, проведено в университета в Мелбърн, установи, че яденето на круши може да причини симптоми на синдром на раздразнените черва при хора, страдащи от това състояние.

Кайсии

Кайсиите съдържат захар и фибри, които помагат за нормализиране на храносмилането. Въпреки това, кайсиите могат да причинят подуване и газове при някои хора. Изследване от университета в Мелбърн установи, че кайсиите съдържат фруктоза, която може да причини стомашен дискомфорт при хора с непоносимост към фруктоза.

Грозде

Гроздето е източник на фибри и антиоксиданти, които имат положителен ефект върху храносмилането. Гроздето обаче може да причини подуване и газове при някои хора. Изследване от университета в Мичиган установи, че гроздето съдържа фруктоза, която може да причини стомашен дискомфорт при хора с непоносимост към фруктоза, предава Дарик нюз.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648