Етерични масла за дълга и красива коса

Любопитно 29.06.2022 16:42 Снимка: ДНЕС+

Етерични масла за дълга и красива коса

Мечтата за здрава, блестяща и дълга коса често се оказва трудно постижима. На пазара има стотици продукти, но да намерим подходящите точно за нас е трудна задача. А решение и на този проблем, както и на много други, може би се крие в натуралните продукти.

Знаем, че когато говорим за хидратация, маслата са най-ефективни. А красивата коса е на първо място добре хидратирана. Някои масла са перфектни за стимулиране на растежа от скалпа, а други - за подхранване по дължина. Е, няма само едно магическо, което да преобрази косата ни, но ето кои можем да включим в грижата за нея. Резултатите със сигурност няма да закъснеят.

Кокосово масло

То е най-популярното в ритуалите за дълга и красива коса и това никак не е случайно. Богатата му консистенция го прави перфектно за хидратация. Освен това има антисептични свойства, които поддържат скалпа чист и здрав и така стимулират растежа.

То защитава и космените фоликули като не позволява на различни активни вещества (като тези в шампоаните и балсамите) да навлизат навътре в тях, защото това може да доведе до загуба на коса.

Снимка 341351

 

Масло от розмарин

Различни научни изследвания доказват, че то намалява до минимум оксидативния стрес на нивото на космения фоликул. По този начин поддържа косата здрава, предотвратява косопада и стимулира растежа на нови косъмчета.

Също така осигурява хидратиращи емолиенти на косъма, намалявайки накъсването. Маслото от розмарин има антиоксидантни свойства и подобрява притока на кръв към космените фоликули в скалпа.

Масло от мента

Неговият ефект върху косата не е толкова изследван, но се смята, че също подпомага растежа й, ускорявайки етапа на анаген, известен още като фазата на активен растеж. Увеличава както броя, така и дълбочината на космените фоликули.

Твърди се също, че намалява кожните инфекции на скалпа и подобрява кръвообращението. 

Снимка 560490

 

Арганово масло

Напоследък е също толкова популярно, колкото и кокосовото. Това се дължи на факта, че екстрактът от арган подпомага растежа на косата чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Съдържа хранителни вещества, които помагат хидратацията на косата и минимизират накъсването. В състава на аргановото има важни мастни киселини и витамин Е, които елиминират възпаленията. 

Масло от чаено дърво

То е най-известно със своите антибактериални свойства. Има успокояващ ефект върху сухия и раздразнен скалп. Помага за изчистването му от люспи, гъбички, както и натрупвания от продукти като шампоан и балсам, които могат да попречат на растежа на косата. Може обаче да предизвика свърхчувствителност.

Масло от жожоба

То има овлажняващи свойства и действа ефективно срещу косопада. Предотвратява и накъсването на косъма, като същевременно хидратира скалпа, предава MindBodyGreen.

Снимка 560491

 

Масло от лавандула

То успокоява и заздравява скалпа. Според проведени изследвания, увеличава броя и дълбочината на космените фоликули. Освен това удължава анагенната фаза на растежа на косата, като същевременно забавя преминаването към фазата на катаген - когато растежът на косата спира.

Масло от тиквени семки

Изследване от миналата година показва ефективността му срещу косопада и за стимулиране на растежа на косата. Най-вероятно това се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителни съединения, които съдържа, както и на витамин Е, на който също е богато.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648