Елдата укрепва паметта, намалява последиците от химиотерапията

Любопитно 26.11.2013 17:20

Въпреки че по начина на приготвяне, елдата е подобна на зърнените култури, тя е листен зеленчук, който има ниска калоричност. Елдата принадлежи на семейство Лападови, а някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство Житни.

Елдата съдържа малък процент мазнини, голямо количество протеини и всички 9 незаменими аминокиселини
Може да се вари като ориз, да се приготвя във форма на елдена каша или може да се смели и по този начин да се получи качествено брашно.

Eлдата произхожда от Индия, но е най-популярна и най-отглеждана в Русия и Полша, част е от традиционната им кухня и е наричана гречка. Елдата е едногодишно растение с бели цветове и с плод, които прилича на торбести кутийки.

Елдата е особено подходящ за диабетици
Високата хранителна стойност на веществата, т.е. значителните количества на ключови витамини и минерали, правят елдата особено ценена храна. Богата е на въглехидрати и съдържа бавно смилаемо нишесте, което позволява постепенно нарастване на кръвната захар. Това означава, че е идеална за хора с повишен захар в кръвта и за тези, които трябва да внимават за прекомерния прием на калории. Елдената каша е един от най-добрите източници на протеини в растителния свят. В сравнение с другите зърнени култури има изключително висока биологична стойност и отлично усвояване на белтъчините. Организмът може използва 74 процента протеини от елдата. Тя съдържа всички незаменими аминокиселини в подходящи пропорции и има изключително високо съдържание на лизин, който е много важен за превръщането на белтъците.

Мазнините в елдената каша се намират в малки количества и от здравен аспект са много добри, защото съдържат много ненаситени мастни киселини и лецитин, който е важен за развитието на децата.

Елдата е отличен източник на ниацин, пантотенова киселина, витамин В1, витамин Е, магнезий, фосфор, желязо, витамин В2 и калий
Енергийната стойност възлиза на 343 килокалории на 100 грама.

Елда се използвасрещу високо налягане и разширени вени. Елдената каша има широко приложение в фитотерапия. Тя помага при диария, предотвратява неприятния дъх, лекува кожни заболявания, екземи и струпеи. Препоръчва се и за ревматични заболявания. Елдената каша съдържа 0,2 процента растителни стероли, които пречат на увеличаването на холестерола в кръвта. Съставена е от 75 процента сложни въглехидрати. Отличен източник на диетични фибри, защото съдържа около 25 процента сурови влакна, които благоприятно действат на храносмилателната система.

В народната медицина на елдата се отдава голямо значение
Чаят от цветовете на елда е добро лекарство срещу кашлица и секрети в дихателните органи. Напитка от семената е добра за безсъние и успокояване. Тази билка съдържа около 25 процента рутин, която влияе благоприятно на кръвоносните съдове, повишава устойчивостта и пропускливостта на капилярите и по този начин благоприятно действа на хипертонията, помага при разширени вени и подобрява кръвообращението.

Елдата е полезна при проблеми с храносмилателната система, премахва последиците от лъчелечение и химиотерапия, укрепва паметта и концентрацията, действа като успокоително. /e-zdravey.com

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648