Една година от смъртта на Елизабет Втора - какво се промени

Любопитно 08.09.2023 16:37 Снимка: ДНЕС+

Една година от смъртта на Елизабет Втора - какво се промени

На 8 септември 2022 г. светът заглъхна за минути от новината за смъртта на кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият британски монарх и вторият най-дълго управлявал в световната история. Жената с вечната усмивка, която всеки може да припознае като своя баба. Жената с твърда ръка и мека дипломация, пред която се кланяха крале, принцове, президенти, премиери и всички най-силни на деня в продължение на седем десетилетия. Жена като някоя друга.

Жена, но и смъртна като всички нас. И когато дойде и нейният ред да се сбогува с най-близките си и да затвори кротко очи завинаги в любимото си имение Балморал, никой не можа да скрие сълзите си. Хиляди се редиха на опашки с дни, за да й отдадат почит. А за сина й принц Чарлз този най-тъжен ден се превърна и в деня, който сложи край на най-дългото му чакане - за престола.

И когато "Да живее кралицата" бе заменено "С да живее кралят" в британския химн, започна една нова ера за монархията. Крал Чарлз със сигурност е най-подготвеният за трона монарх, който в последните години изпълняваше основна част от задълженията на покойната си майка. Но сега вече короната със скъпоценни камъни и много отговорности тежеше на главата му и беше време да се докаже като достоен, особено на тези, които искаха да се откаже от трона в името на своя по-голям син Уилям.

Снимка 617411

Източник: GettyImages

Започнаха промени - напълно очаквани, но в никакъв случаи кардинални. Свиване на разходи, орязване на списъка с кралски имоти и работещи членове на кралското семейство. За да може данъкоплатците да го сметнат за разумен. Коронацията на 6 май обаче се оказа поредното разточителство на двореца и малка, черна точка в актива на крал Чарлз.

Последваха десетки пътувания, официални срещи, тържествени церемонии. Кралят и кралицата винаги заедно, винаги усмихнати, естествени и близо до народа. Линия, прокарана от по-младите в кралското семейство, която Чарлз и Камила също припознаха като своя. А за принц Уилям и Кейт Мидълтън тези 12 месеца се оказаха не по-малко значими и поставиха основите на тяхното бъдеще през следващите десетилетия.

Снимка 610262

Източник: GettyImages

Принцът и принцесата на Уелс са по-ангажирани от всякога. Мидълтън представи кампанията Shaping Us, фокусирана върху ранното развитие на деца под 5-годишна възраст, докато принц Уилям се концентрира върху нов проект за бездомни - Homewards. Той направи и няколко знакови пътувания зад граница, а скоро ще увеличи и популярността на своята екологична награда Earthshot с посещение в Ню Йорк. Защото един бъдещ крал винаги се нуждае от силна международна подкрепа.

Междувременно децата на Уилям и Кейт са все по-често са в центъра на вниманието и това е логична крачка и от тяхната подготовка за бъдещата им ключова роля в британската монархия.

А като говорим за деца, Хари - по-малкият син на крал Чарлз, продължава да бъде все така страничен наблюдател на новата ера в кралския двор и няма изгледи това да се промени. И можем само да предполагаме каква би била неговата задача в този процес на промяна, ако не бе избрал любовта пред дълга.

Никой не може да каже и колко дълго крал Чарлз ще е начело на монархията, но едно е сигурно - той ще направи всичко по силите си да остави своя отпечатък в историята, заставайки зад каузите, които винаги е подкрепял. Ще граби с пълни шепи от възможностите да промени своя негативен в очите на някои имидж и няма да спира да ни показва колко прекрасна е неговата съпруга. А през това време ще дава поле за развитие на бъдещите крал и кралица, за да бъде спокоен един ден, че оставя монархията в сигурни ръце.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993