Един голям минус за веганите

Любопитно 29.11.2022 11:41 Снимка: ДНЕС+

Един голям минус за веганите

Не знаем дали е някаква мода, дълбоко осъзнато решение или нещо друго, но знаем, че никак не са малко хората, които решават да се откажат от животинските продукти.

Много проучвания непрекъснато доказват ползите за здравето от растителната диета, дори и върху сексуалния живот.

И докато плюсчетата в списъка непрекъснато се увеличават, учени от Оксфордския университет публикуваха резултатите от най-мащабното проучване за рисковете от фрактури при хора с различни хранителни навици.

Снимка 506696

 

В изследването участват близо 55 хиляди британци. Участниците са разделени на четири групи:  хора, които ядат месо, хора, които ядат риба (пескатарианци), вегетарианци (без месо и риба, но с яйца и млечни продукти) и вегани (никакви животински продукти). Всички те са помолени да отговорят на въпроси, свързани с храненето, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската си история.

Изводите на учените са, че веганите и вегетарианците може да са изложени на по-висок риск от фрактури на костите, пише CNN.

Снимка 506697

 

Счупванията в зряла и в по-напреднала възраст са често срещани, но проучвания показват, че хората, които се лишават от месо, имат по-ниска костна минерална плътност. Фактори като нисък индекс на телесна маса, слаба физическа активност и неадекватен прием на калций и протеини могат да направят костите още по-податливи на фрактури.

В сравнение с хората, които ядат месо, веганите, които приемат по-малко калций и протеини, имат и 43% по-висок риск от костни фрактури навсякъде по тялото. При вегетарианците и пескатарианците рискът от фрактури на тазобедрената става също е по-висок в сравнение с този при месоядните. 

Резултатите от изследването са публикувани в списание BMC Medicine.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482