Ед Шийрън идва в България за първи път

Любопитно 20.10.2023 15:22 Снимка: ДНЕС+

Ед Шийрън идва в България за първи път

Ед Шийрън идва в България, за да представи супер успешното си „+ - = ÷ x“ Mathematics турне. Концертът у нас ще бъде на 31 август догодина на стадион "Васил Левски" в София.

Спирката у нас е част от обиколката на артиста в Азия и Европа през 2024 г.

Предстоящите тур дати на Ед Шийрън в Азия ще бъдат първите му от 2019 г. насам, а европейските концерти са продължение на миналогодишната му визита на континента, предаде bTV.

Новините идват непосредствено след супер успешното му турне в САЩ, където Ед Шийрън постави множество рекорди по посещаемост, включително на стадион SoFi в Лос Анджелис и стадион MetLife в Ню Джърси, като на последния артистът направи рекорд по най-голяма посещаемост на концерт в САЩ за един ден в историята.

Само през тази година Ед Шийрън издаде два албума, като и двата достигнаха до №1 в целия свят. И двата албума, дело на работата на Шийрън с Аарон Деснър от The National, получиха изключително позитивни отзиви от критиката и публиката.

Ед Шийрън е роден в Хебдън Бридж, Западен Йоркшър, и израства във Фремлингъм, Съфолк. През 2008 г. се премества в Лондон, за да развива музикална кариера. През 2011 г. пуска независимо EP „No. 5 Collaborations Project“, което магнетизира вниманието на Елтън Джон и Джейми Фокс. Следва договор с Asulym Records.

Неговият дебютен албум „+“ включва синглите The A Team и Lego House и получава сертификат за петкратен платинен албум в Обединеното кралство. През 2012 г. Шийрън е почетен с две награди БРИТ за „Най-добър мъжки солов творец“ и за „Пробив в британската музика“.

The A Team получава награда Айвър Новело за „Най-добра музикална и лирическа песен“. През 2014 г. става „Най-добър нов творец“ на 56-ите награди "Грами".

Популярността на Шийрън в чужбина се натрупва от 2012 г. нататък. В САЩ взима участие в четвъртия студиен албум на Тейлър Суифт – Red – и пише песни за Уан Дайрекшън. The A Team е номинирана за „Песен на годината“ на церемонията по връчване на наградите Грами през 2013 г. и изпълнява песента там в дует с Елтън Джон.

Голяма част от 2013 г. посвещава на турнета в Северна Америка, както и като подгряващ музикант за The Red Tour на Суифт. През есента на 2013 г. прави три тотално разпродадени представления в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, където е хедлайнер.

Неговият втори студиен албум носи името „x“ (чете се като английската дума multiply, т.е. „умножено“), който на 23 юни 2014 г. става достояние на пазара. Той достига номер 1 в Класацията на британските албуми, както и в Билборд 200 в САЩ. През 2015 г. „x“ получава награда БРИТ за „Най-добър британски албум на годината“ и е номиниран за Албум на годината на 57-ите ежегодишни награди "Грами".

Билетите за концерта на Ед Шийрън в България влизат в официална продажба в 10 ч. на 26 октомври, четвъртък. 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066