Дрон с AI победи пилоти-шампиони (ВИДЕО)

Любопитно 03.09.2023 11:40 Снимка: ДНЕС+

Дрон с AI победи пилоти-шампиони (ВИДЕО)

Високоскоростните състезания с дронове току-що станаха още по-интересни.

Автономен дрон с изкуствен интелект, проектиран от изследователи от университета в Цюрих, е победил трима пилоти на световно ниво, при това с доста сериозна преднина, съобщава Nature.

Дронът, управляван от изкуствен интелект, е показал невероятно високо ниво на прецизност и динамика в полета си, които са се оказали непосилни за човеците.

Снимка 631996

Източник: University of Zurich

Това е първият път, в който софтуер успява да изпревари човек в подобно състезание, но това е, уви, поредният случай, в който компютър преборва човек в реален, физически спорт.

Системата, която управлява дрона, се казва Swift и използва същата настройка за виждане с една камера като хората-пилоти, които управляват през FPV очила.

Разликата обаче е, че Swift има предимството да използва и данни за ускорение, скорост и ориентация в реално време.

Снимка 631997

Източник: University of Zurich

Изкуственият интелект е научил доста сложната писта със седем порти, пълна с вертикални завои, като едновременно е "пуснал" 100 виртуални дрона през пистата.

Виртуалните машини са започнали с изследване на състезателната писта, след това са отделили редица полети за намиране на пътища през нея и за финал са начертали най-оптималните траектории на движение.

В крайна сметка дронът с изкуствен интелект е изпреварил управлявания от човек с половин секунда, което в контекста на високоскоростно състезание с дрон си е цяла вечност./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648