
Любопитно 14.09.2020 17:58 Снимка: ДНЕС+
Доматите се ядат само по два начина
Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена /каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства/, усилва действието си когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.
Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак.
„Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества, и това особено важи за доматите“, обяснява блогърът. Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.
„Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата“, се казва в статията.
Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества.
В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.11281 |
![]() |
1 | 2.24937 |
![]() |
10 | 3.84348 |
![]() |
100 | 3.99141 |
![]() |
1 | 1.67437 |
Последни новини
- 10:32 ВМРО-ДПМНЕ печели най-много кметски места на местните избори в Северна Македония
- 10:24 Тръмп увеличава митата за Колумбия на фона на ескалиращия конфликт за наркотрафика
- 10:17 Цветанка Андреева: Има воля за преформатиране на управлението и носене на ясна отговорност
- 10:11 Тръмп към Зеленски: Русия ще ви унищожи
- 10:02 Bloomberg: МВФ настоява Украйна да девалвира националната си валута - гривната
- 09:54 Държави от ЕС искат да депортират повече афганистанци
- 09:47 Южна Корея е близо до сделка със САЩ за митата
- 09:39 Километражът на 18-годишния, загинал край Созопол, застинал на 160 км/ч