
Любопитно 14.09.2020 17:58 Снимка: ДНЕС+
Доматите се ядат само по два начина
Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена /каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства/, усилва действието си когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.
Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак.
„Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества, и това особено важи за доматите“, обяснява блогърът. Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.
„Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата“, се казва в статията.
Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества.
В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 17:58 Марио Драги предупреждава, че ЕС изостава все повече от конкурентите си
- 17:50 Великобритания и Филипините готвят споразумение за разполагане на войски
- 17:41 Повдигат обвинения на убиеца на Чарли Кърк
- 17:35 Вучич: Получихме информация за подготовката на "Майдан" в Сърбия
- 17:32 Регионалният министър спря смяната на директора на ВиК - Русе
- 17:24 ООН зове Израел да спре касапницата в Газа
- 17:16 Бетоновоз помете пешеходец в София
- 17:08 Ученик от спортно училище в Хасково стреля с пистолет в училище