Дистанционното обучение, самоизолацията и причиняват ли те депресия при учениците

Любопитно 15.09.2020 20:20 Снимка: ДНЕС+

Дистанционното обучение, самоизолацията и причиняват ли те депресия при учениците

Началото на новата учебна година вече е факт. Децата отново се събират в класните стани, спазвайки определи правила, въведени заради пандемията от коронавирус. И отново всички говорят за това, как ще се предпазват деца и учители, как ще се преподава материалът и дали отново няма са наложи да се мине на варианта с дистанционното обучение.

Как се отразяват на учениците дистанционно обучение и режимът на самоизолация, можем да разберем от резултати от интересно допитване. То е направено от Националния медицински изследователски център за детско здраве към руското министерство на здравеопазването.

Режимът на самоизолация и дистанционното обучение заради пандемията от новия коронавирус са станали причина за неблагоприятни психически реакции у 80 на сто от децата и подрастващите в Русия, като при над 40 на сто от тях се наблюдава депресия, съобщи ТАСС. Онлайн допитването е проведено от 27 април до 26 май 2020 г. В него са участвали 29 779 ученици от пети до единадесети клас от 79 региона на Русия. 

При 83,8 на сто от учениците се наблюдават неблагоприятни психически реакции на гранично ниво. Наличието на депресивни прояви може да се допусне при 42,4 на сто от участниците в анкетата, астенични състояния (обща слабост и психофизическа недостатъчност) - при 41,6 на сто, обсесивно-компулсивни състояние - при 37,2 на сто, хиперкинетични реакции (липса на постоянство) - при 29,2 на сто, нарушения на съня - при 55,8 на сто, главоболие - при 26,8 на сто. А всеки пети ученик казва, че самоизолацията е непоносима, посочва в изследването.

73,1 на сто казват, че са използвали смартфон за дистанционно обучение. Почти половината от участниците в анкетата съобщават за увеличаване на времето за работа с компютър и други електронни устройства в периода на дистанционното обучение, а почти 60 на сто - за увеличаване на времето за изпълнения на задачите за домашна работа.

Анализът на данните разкрива проблемите при запазването на здравето на учениците в контекста на дигитализацията на образователните дейности. Сред тях е липсата на безопасни за здравето и достъпни за учениците образователни електронни издания и инструменти за електронно обучение, както и липсата на модерни хигиенни изисквания и специални санитарни изисквания за дигиталната образователна среда./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279