Динозаврите, метеоритът Чиксулуб и наистина ли той е причина за изчезването им

Любопитно 06.07.2021 16:20 Снимка: ДНЕС+

Динозаврите, метеоритът Чиксулуб и наистина ли той е причина за изчезването им

Въпреки че са изчезнали преди векове, или може би именно затова, динозаврите са все така интересни - както на нас, така и на учените. В последните години изследванията и откритията, свързани с тях, са доста, а ние сме любопитни да научим всяка нова информация.

Основната теория, която вероятно знаем още от ученическите години, е, че преди около 66 милиона години метеоритът Чиксулуб е ударил днешния полуостров Юкатан в Мексико, което е довело до изчезването на Креда-палеогена и на 3/4 от живота на Земята, включително и на динозаврите.

Сега обаче ново изследване представя една малко по-различна теория, свързана с климатичните промени. Чрез анализ на данни от 1600 останки на динозаври, намерени по цялата планета, се изчислява колко често срещани са някои видове месоядни и растителноядни динозаври в края на Креда.

Екип от Института по еволюционна наука на университета в Монпелие проследява упадъка на шест семейства динозаври, включващи близо 250 различни вида. А изводът е, че има видове, които започват да изчезват близо 10 милиона години преди метеоритът да удари планетата.

Учените имат две основни възможни обяснения за това явление. Едното е охлаждането на глобалния климат преди около 75 милиона години, когато температурите падат до осем градуса по Целзий.

Това може да доведе до масова смърт сред видовете, които не са успели да се адаптират, защото динозаврите принципно са свикнали на топъл и влажен климат, който се наблюдава през цялото им съществуване до този момент.

Другото интересно заключение е, че първо се наблюдава изчезване на тревопасните видове, вероятно отново породено от ниските температури и невъзможността да си намират храна. А след като тяхната бройка намалее, намалява и тази на месоядните, защото и те като хищници остават с по-малко плячка.

Именно заради и без това намалялата популация на динозаврите преди огромният метеорит да удари Земята, тя не успява да се възстанови след катастрофалното за много видове събитие, предава AFP./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448