Детокс със сокове - заслужава ли си изобщо

Любопитно 04.12.2023 14:58 Снимка: ДНЕС+

Детокс със сокове - заслужава ли си изобщо

В последните години диетата със сокове от плодове и зеленчуци за определен период от време добива все по-голяма популярност. Този вид детокс звучи изкушаващо, защото приемам вкусни течности с малко калории, богати на витамин, минерали и други полезни вещества, с които постигаме различни ползи за здравето и външния си вид. Ето и кои са те.

По-здрави

Плодовете и зеленчуците, които използваме за направата на сокове и смутита, съдържат различни активни съединения, които подпомагат цялостното здравословно състояние и помагат да предпазване от хронични заболявания. Подобен пример са фенолните съединения, които имат антиоксидантни, имуностимулиращи и антибактериални свойства. Плодовите сокове също могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.

По-слаби

Детоксът със сокове може да спомогне за увеличаване на броя на здравословните бактерии в червата, което е свързано със загубата на тегло. Според различни изследвания, той може само за три дни да промени изцяло чревната микрофлора.

Забелязва се и значително намаляване на теглото, което продължава и след края на експеримента и се смята, че се дължи на промените в чревните бактерии. Но е важно да се отбележи, че и консумираните калории на ден са под препоръчителните, за да се постигне този ефект.

Снимка 644319

Източник: iStock

По-пречистени

Един от най-търсените ефекти от приема на плодови и зеленчукови сокове е детоксикацията на организма, която се изразява в пречистване на черния дроб и елиминиране до известна степен на на замърсителите от околната среда. Този ефект обаче не е подкрепен със сериозни научни доказателства, подчертава Healthline.

По-красиви

Според проучвания, консумацията на сокове от цитрусови плодове намалява оксидативния стрес върху кожата и по този начин забавя стареенето и следите, които остават от него. Същият ефект има и от сока от нар.

Въпреки всички ползи, които има детоксът със сокове, винаги трябва да имаме едно на ум. Важно е този режим да продължава не повече от няколко дни, защото в повечето случаи е свързан с ограничаване на нормалното хранене. А това може да доведе до умора, главоболие и друг дискомфорт. Освен това соковете няма как да задоволят енергийните нужди на организма.

Много е важно също така соковете, които приемаме, да са прясно изцедени, а не закупени от магазина. Също така не бива да забравяме, че в тях се съдържат много по-малко фибри, отколкото в целите плодове, а те са важни за сърцето, червата и нивата на кръвна захар./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161