Да си гризнем диня в Световения ден на плодовия зеленчук

Любопитно 03.08.2020 09:54 Снимка: ДНЕС+

Да си гризнем диня в Световения ден на плодовия зеленчук

Знаете ли, че и динята си има свой ден, при това световен. Да, днес е Световният ден на този сладък, червен плод - зеленчук. Макар че, по нашите географски ширини динята е сезонен плод, не пречи на 3 август подобаващо да я почетем. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания са замерване с дини и надплюване със семки.

Защо е толкова полезна?

Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.

Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети. Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова.

Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света, но от тях само 60 вида са подходящи за консумация. В България я наричаме още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Динята е полезна и за отделителната система. За това я хапвайте с удоволствие и без мярка!

Антония Димитрова

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957