Любопитно 06.12.2023 08:36 Снимка: ДНЕС+
Да приготвим риба без неприятната миризма в кухнята: 6 хитрини, за да се получи
Много хора обичат да похапват риба, но въпреки това я избягват заради едно нещо - силната и не особено приятна миризма, която остава за дълго в дома им след готвене.
А това не би трябвало да ни отказва от консумирането на вкусната и полезна риба. Защото има редица трикове, чрез които да се справим с натрапчивата миризма - при това изпитани от готвачи и кулинари експерти.
Прясна риба
Факт е, че колкото по-прясна е рибата, толкова по-слабо мирише. И ако нямам как да я уловим сами, добър вариант е рибният пазар, където със сигурност ще намерим възможно най-свежи селекции. Или пък магазин, предлагащ жива риба.
Източник: iStock
Фолио
Печенето във фолио или пергаментова хартия със сигурност ще предотврати силната миризма на риба в кухнята. И не само това - приготвено по този начин месото ще стане по-вкусно, крехко и перфектно приготвено. Хубавото е, че може да добавим всякакви зеленчуци - като аспержи, домати или пресни картофи.
Канела
Успешен начин за неутрализиране миризмата на риба е успоредното варене на канела. Ще ни трябват единствено пръчици канела, смляна канела, малко лимонов сок и 1 супена лъжица екстракт от ванилия. Съставките се смесват в тенджера, пълна наполовина с вода, която се оставя да ври, докато рибата се приготвя, пише The Daily Meal.
Източник: iStock
Цитрусови плодове
"Натриването" на рибата с лайм, лимон или домат не само ще помогне за премахване на миризмите, но и ще добави значителен вкус по време на готвене. Това е така, защото лимонената киселина, съдържаща се в цитрусовите плодове реагира с амините в рибата и ги неутрализира.
Ябълков оцет
Ако нямате под ръка канела или цитрусови плодове, може да използваме просто оцет. Той е идеален начин за абсорбиране на миризми. Достатъчно е да напълним с него малка купа и да го оставим на кухненския плот за една нощ. Или пък да накиснем рибата в разреден разтвор на оцет и вода за около десет минути преди готвене.
Причината е в молекулите оцетна киселина. Когато се изпаряват, те се свързват с летливите молекули, отговорни за лошата миризма и ги неутрализират.
Сода бикарбонат
Подобно на оцета, содата за хляб абсорбира миризмите от въздуха. И отново е нужно просто да оставим купа със сода за хляб на кухненския си плот. Това важи за неутрализиране на всякакви неприятни миризми в дома.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:21 Хороскоп за петък, 3 май 2024 г.
- 19:39 Харви Уайнстийн отново влезе в съда, след като присъдата му за изнасилване беше отменена
- 19:29 Пак внезапна смърт на разобличител на "Боинг" - почина 45-годишен одитор по качеството на доставките
- 19:21 Ще ограничат ли до 100 км/ч скоростта по най-бързите магистрали в Европа - германските?
- 19:12 Хванаха с допинг една от звездите на бокса
- 19:03 Кои са петимата най-богати, които дариха с над $50 млн. кампанията на Тръмп
- 18:55 До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР
- 18:53 На 5 май ще има около 30 падащи звезди на час