Codigo, Herradura, Don Ramon и още премиум текили Extra Añejo от Мексико

Любопитно 17.10.2020 11:56 Снимка: ДНЕС+

Codigo, Herradura, Don Ramon и още премиум текили Extra Añejo от Мексико

Ето че отново е петък. За повечето от нас това означава, че работната седмица приключва и е време да разпуснем качествено.

Знаем, че за доста хора това може да означава приятели, компании, барове, високи градуси и купон до зори. Но пък не всичко е в количеството. Да, точно това имаме предвид - качествено разпускане с качествен алкохол. Като за разбирачи.

Като ориентир за качеството ще ползваме цената на алкохола (при това на една бутилка), която може да се движи в поразителния диапазон от едноцифрени до седемцифрени суми. 

При някои култури обаче алкохолът е много повече от луксозно питие - той е начин на живот. Като при мексиканците и тяхната текила.

Според мексиканците текилата трябва да отговаря на три изисквания: да е дестилирана в специфични части на Мексико (щатите Халиско, Мичоакан, Гуанахуато, Наярит и Тамаулипас), да съдържа минимум 51% синьо агаве и да бъде одобрена от Регулаторния съвет по текилата на Мексико.

Оттук нататък може да има всякакви разновидности. От Blanco, която се ползва като основа на много коктейли, през Jalisco, която се прави от синьо агаве, отгледано във вулканична почва, до Extra Añejo - най-високият клас текили, отлежавали минимум три години в дъбови бъчви.

За толкова традиционен продукт като текилата, Extra Añejo е сравнително нов и висок клас, създаден едва през 2006 г., повече с рекламна цел, за да може индустрията да получи по-големи печалби - точно както това се случва с различните марки уиски, водка, джин по света.

Наскоро Forbes направиха списък с някои от най-добрите марки текила Extra Añejo. Ние подбираме седем от тях.

La Adelita Extra Añejo - 140 долара

Тази кехлибарено-златна текила отлежава четири години.

Изпълнена е с уникални вкусове и аромати - марципан, нектар от кайсии, млечен шоколад и прашец от портокалов цвят.

Codigo 1530 Origen Extra Añejo - 300 долара

Напомняща повече на бърбън, тази текила отлежава шест години в бъчви от френски бял дъб.

Codigo притежава ароматите на клен и сладък дъб, допълнени от дъх на сушена смокиня и канела.

Herradura Extra Añejo - 350 долара

Тази марка текила отлежава в продължение на 49 месеца, откъдето идва нейният наситен, тъмен цвят.

Невероятно гладка, с дълъг, сладък, но и фин послевкус, отпиването от Herradura е истински ритуал.

QUI Rare Extra Añejo - 400 долора

С наситен кехлибарен цвят, QUI Rare отлежава точно както Jack Daniels или виното от Бордо - в продължение на 12 години.

Резултатът е невероятно гладка и елегантна текила, с нотки на тютюн, карамел, ванилия и дъб.

Don Ramon Limited Edition Extra Añejo - 400 долара

Именно за да подчертае колко качествено е съдържанието й, самата бутилка на тази текила е обсипана със 178 кристала Swarovski Xilion.

А ако имаме щастието да отпием от Don Ramon, ще усетим аромата на череша, примесен с дървесни нотки. Всъщност, от тази текила съществуват само 5000 бутилки, всичките - произведени само преди седмица.

Clase Azul Ultra - 1700 долара

Тази текила отлежава пет години в испански бъчви за шери.

Има кехлибарен цвят и копринена текстура. Притежава аромата на вино, на плодове и на карамел, а вкусът е плътен и богат.

Cincoro Extra Añejo - 1800 долара

С цвят на мед, Cincoro Extra Añejo отлежава малко повече от три години и се ражда в бутилка с уникална форма.

Cincoro притежава и меките нотки на сухи плодове, леко кафе и бял шоколад.

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911