Чертите на лицето, Майкъл Косински и алгоритъмът

Любопитно 19.01.2021 14:12 Снимка: ДНЕС+

Чертите на лицето, Майкъл Косински и алгоритъмът

Чертите на лицето ни говорят много за нас. Особено на учените, които се занимават професионално с това. Като Майкъл Косински, психолог от Станфордския университет (САЩ), който е разработил алгоритъм за разпознаване на лица, който може да определи дали човек е либерал или консерватор само по снимка.

За да направи алгоритъма, психологът Косински използва изображения на повече от милион души от САЩ, Канада и Великобритания (включително около 350 хиляди души, които не са от европеидната раса). Той взима и данни за техния пол, възраст и политически възгледи. А снимките са от техните профили във Facebook, както и от неназована онлайн услуга за запознанства.

След анализ на всички тези изображения алгоритъмът е идентифицирал около 2000 характеристики, чрез които е възможно да се определи дали снимката принадлежи на човек с либерални или консервативни възгледи. Според Косински, по този начин политическата ориентация на човек се определя с точност 72%.

Преди това Косински разработи подобна система за определяне на сексуалната ориентация на човек - също по снимка, припомня ТАСС. За това той беше критикуван от колеги, тъй като такава система застрашава безопасността и неприкосновеността на личния живот на хората.

Методите, на които се основава неговата система, са близки до физиогномиката (от старогръцки "физис" - природа и "гномон" - тълкуване) - метод за определяне на типа на личността на човек по черти на лицето. /lifestyle.bg

 

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986