Челси Уернър, моделът със синдром на Даун

Любопитно 20.01.2022 12:21 Снимка: ДНЕС+

Челси Уернър, моделът със синдром на Даун

Историите на хора, които с лека ръка заклеймяваме като различни, а те ни доказват, че са много по-силни от нас, "обикновените", винаги успяват да ни развълнуват. Такава е и тази на Челси Уернър - модел и професионален спортист, момиче със синдром на Даун.

Генетичната аномалия, свързана с още една допълнителна 21-а хромозома, звучи като една от най-страшните диагнози, които можем да чуем, когато очакваме дете. Но в последните години виждаме все повече примери за хора, които въпреки нея успяват да живеят истински пълноценно.

Челси Уернър започва да се занимава с гимнастика от малка. Благодарение на отдадеността си и на своя треньор и напук на твърденията на лекарите, че има слаб мускулен тонус, тя става четири пъти национален и два пъти световен шампион. 

Чрез спортните си занимания и успехи тя не само добива увереност във възможностите си, но и успява да обиколи много места по света. Учи се и на дисциплина, и на усилена работа. А тези умения й помагат и в следващото предизвикателство, с което се захваща - модата.

Началото не е лесно, защото редица агенции отказват да й направят картотека заради синдрома на Даун - казват й, че няма търсене на подобни лица. В крайна сметка подписва с агенцията WeSpeak, която има за цел да наложи именно хора като нея на пазара.

Така Челси получава възможността да снима редица рекламни кампании за модни брандове, сред които дори H&M и L'Oreal. Появява се и на корицата на Teen Vogue. Тя е щастлива най-вече заради възможността да представя хората със синдром на Даун и да допринася за разнообразието в модния бизнес, предава Diply.

Въпреки че ангажиментите за фотосесии стават все повече, Уернър не изоставя и спорта, който й е дал толкова много. А с профилите си в социалните мрежи тя иска да вдъхне увереност на всички като нея, че няма невъзможни неща и човек наистина е толкова голям, колкото са големи мечтите му./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648