ChatGPT е писал мотивационното ви писмо? Забравете за назначение!

Любопитно 03.06.2023 15:13 Снимка: ДНЕС+

ChatGPT е писал мотивационното ви писмо? Забравете за назначение!

Чат ботовете, изглежда, са навсякъде. Създават разкази, помагат за изготвянето на техническа документация, поемат деловата кореспонденция и... кандидатстват за работа вместо хиляди любопитни, неуверени или просто мързеливи потребители с базови технически познания. Това се вижда от традиционния доклад на HR компанията iCIMS Class of 2023.

Лошата новина е, че голям процент от тези (най-често млади) хора рискуват сами да си затворят много врати в кариерно отношение - за огромна част от специалистите по подбор е напълно неприемливо кандидатите да си помагат с AI.

Контекст: Чат ботовете като ChatGPT се справят доста добре със създаването на текст по задание, особено когато той трябва да следва стандартна структура - както е например мотивационното писмо.

Безплатният достъп до AI платформите дава възможност на всеки за броени минути да получи текст, който го презентира възможно най-добре пред бъдещия работодател.

Цифром и словом: Според данните на iCIMS 47% от младежите, на които им предстои завършване на колеж, се интересуват от възможностите на изкуствения интелект да им помага при писането на автобиография и мотивационно писмо.

Снимка 620115

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

25% от младежите от Gen Z (родените след 1996 г.) вече са се доверявали на чат бот при търсенето на работа, става ясно от доклада.

От друга страна: Цели 39% от HR професионалистите, интервюирани от iCIMS заявяват, че използването на технологии с изкуствен интелект от страна на потенциалните служители е напълно неприемливо за тях и не биха продължили процеса на подбор с такъв кандидат.

Защо е лоша идея: Има много причини, поради които не бихте искали просто да дадете задание на ChatGPT и след това директно да изпратите на някоя компания написаното от бота. От Jobscan изреждат някои от основните:

  • Добрият резултат зависи от доброто задание - не можете просто да копирате автобиографията си и да кажете на бота да напише гениално мотивационно писмо по нея. Необходимо е да обясните точно какво искате, кои да бъдат основните акценти, кое може да бъде пропуснато. В много случаи това може да е почти толкова работа, колкото ще е създаването на самия текст.
  • ChatGPT не отразява вашата личност - ботът не ви познава и не може добре да отрази вашия светоглед. Това може да бъде проблем при кандидатстването за някои позиции. Тонът му обикновено е доста формален, но и твърде лесно започва да звучи нелепо, ако го помолим да "раздвижи" текста.
  • Ботът си измисля - ChatGPT е склонен да "халюцинира", т.е. да пише тотално невярна, но коректно звучаща информация. Това може да "торпилира" кандидатурата ви или най-малкото да се наложи доста да обяснявате по време на интервюто.
  • Другите ботове не го харесват - големите компании от години използват различни софтуерни автоматизации (ATS), за да отсяват кандидатурите за отворените си позиции. Важно е да има максимална гъстота на определени ключови думи в мотивационното писмо, за да стигне въобще до преглед от човек. Трябва специално да кажете на бота това обстоятелство и пак е голяма вероятността крайният резултат да не бъде задоволителен.

Още нещо: ChatGPT има място в кариерните скокове - той е добър коректор на правописни и граматически грешки, нелош преводач (макар да има и по-добри варианти за това) и е най-вече страхотен генератор на идеи. Ако гледате на написаното от бота като на първа чернова, която след това ще персонализирате и отредактирате, има голям шанс наистина да улесните кандидатстването си за работа.

Снимка 620113

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Подчертаваме: вашето кандидатстване, а не това на машината./money.bg

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543