Брус Спрингстийн получи най-високата награда на Британската академия на композиторите

Любопитно 25.05.2024 19:09 Снимка: ДНЕС+

Брус Спрингстийн получи най-високата награда на Британската академия на композиторите

Брус Спрингстийн, Лана Дел Рей и певицата Рей бяха сред музикалните звезди, отличени на годишните награди "Айвър Новело" в Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Престижните отличия се присъждат от Британската академия на композиторите и текстописците. Те са наречени на името на уелски композитор и актьор от началото на 20 век и са връчени за първи път през 1956 г.

Американският рокаджия Спрингстийн стана първият международен автор на песни, който получава почетно членство в Академията - най-голямото признание от авторската организация, базирана във Великобритания. Така авторът на Born to Run се присъединява към музикални творци като Стинг, Кейт Буш и Пол Маккартни, станали членове на Академията, заради "изключителния си принос към изкуството на писането на песни и влиянието си върху културния пейзаж на Великобритания".

"Искам да ви благодаря, че приехте моята музика в сърцата и в душите си. Искам да ви благодаря, че ме включихте в предизвикателния и красив културен живот на Великобритания", каза Спрингстийн пред гостите на церемонията, след като прие наградата от Пол Маккартни.

"Някога това беше само мечта, която имах, днес тя е реалност", каза певицата Рей, която беше обявена за автор на песни на годината.

Приза за най-добър албум получи предимно инструменталният Black Classical Music на джаз барабаниста Юсеф Дейс, а Black Swan на Виктория Канал, която миналата година спечели в категорията за изгряваща звезда, взе наградата за най-добра песен в музикално и текстово отношение.

Най-добра съвременна песен стана Geronimo Blues на "Спикърс корнър куортет" и Кей Темпест.

Sprinter - хит № 1 на рапърите Дейв и Сентрал Сий, спечели в категорията за най-изпълнявано произведение.

Лана Дел Рей получи Специалната международна награда като признание за нейната кариера и влияние, а текстописецът и дългогодишен сътрудник на Елтън Джон Бърни Топин беше отличен за изключителен принос към британската музика.

Призът за изгряваща звезда бе присъден на музикалния изпълнител Мастър Пийс (Master Peace).

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532