Боровинките и защо трябва да ги добавим към нашия хранителен режим

Любопитно 02.06.2020 19:56 Снимка: ДНЕС+

Боровинките и защо трябва да ги добавим към нашия хранителен режим

Покрай цялата тази ситуация с пандемията от коронавирус, като че ли сега, повече от всякога, се стараем да се грижим добре за телата си. Понякога обаче е трудно да спазваме определен хранителен режим. Което не означава, че трябва да спрем да се опитваме.

А когато става въпрос за по-добро здраве, малките стъпки са добра стратегия. Всяка една от тях не коства много усилия, като да добавим в списъка с покупки от магазина боровинки.

Малките плодове имат редица ползи за здравето, има ги в магазините на все по-достъпни цени и определено си струва да ги включим в ежедневното ни меню.

Пълни с антиоксиданти

Може и да са много мънички, но за сметка на това боровинките са с огромно съдържание на антиоксиданти. Всъщност, повече от почти всяка друга храна. А именно антиоксидантите тялото ни използва за борба със свободните радикали и за намаляване на риска от много видове рак и различни заболявания.

Здраве за костите

Боровинките са и добър източник на витамин К, който в комбинация с калция гарантира, че костите ни са здрави. В допълнение, витамин К играе роля и за поддържане на кръвообращението, допринася и за здравето на сърцето.

По-добра работа на мозъка

Доказано е, че яденето на боровинки помага да се подобри мозъчната функция при по-възрастни хора, като дори спомага за забавяне на умственото стареене с над две години. Боровинките правят това чрез своите антиоксиданти. Те помагат в борбата със свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене на нашия мозък, водещо до когнитивни нарушения.

По-добро кръвно налягане и здраве за сърцето

Същите антиоксиданти, за които току-що споменахме, помагат за понижаване и регулиране на кръвното ни налягане, което от своя страна прави работата на сърцето ми малко по-лесна. Всъщност, изследванията показват, че редовният прием на антоцианини (основният антиоксидант в боровинките) намалява риска от сърдечен удар с 32%.

Отслабване

Богати на фибри и вода, боровинките също са чудесен вариант, ако искаме да отслабнем, тъй като съдържат само 40 калории на половин чаша, пишат от MSN./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241