Болката и удоволствието по време на секс

Любопитно 15.01.2021 10:13 Снимка: ДНЕС+

Болката и удоволствието по време на секс

Болката по време на секс и кога е време да се посъветваме с лекар?

Както знаете, сексът освен удоволствие е и отговорност към нашето здраве. Всеки е изпитвал определен дискомфорт и болка по време на страстното преживяване, а някои път и след това.

Трябва да се научите да разграничавате нормалната болка от тази, която застрашава здравето ви.

  1. Спазми

Мисля, че няма човек който да не е получавал спазми в интимната част на тялото или ниско долу в корема. Това не трябва да ви притеснява, дори да се случва по-често.

Спазмите при мъжете се дължат най-често на простагландините. Това вещества, в семенната течност на мъжа, подобни на хормоните. Те водят до свиване на чревните мускули и когато са с по-високи нива нарушават баланса в организма.

Ако не стигнете до оргазъм по време на секс, също е възможно да се появят спазми, заради повишения приток на кръв в областта.

Спазмите при жените са заради стягането на мускулите във влагалището по време на така приятния оргазъм. Докато тези мускули се отпуснат, жената усеща лек дискомфорт.

  1. Сухота

Жените над 30 често се сблъскват със сухотата във влагалището. Приемът на противозачатъчни също може да причини сухота. Липсата на овлажняване прави половия акт доста болезнен.

Пробвайте с лубрикант, ако болката изчезне след употребата му, значи няма от какво да се притеснявате.

В случаи, че след употребата на лубрикант изпитвате болка, най-добре се посъветвайте с гинеколог. Напълно възможно е да имате рана от протриване, защото областта е доста нежна и деликатна.

  1. Кървене

Понякога се случва да има леко зацапване след половия акт. Това може да е заради по-грубо вкарване на пениса или по-груба игра с пръстите от страна на партньора ви. Дори и да прокървите леко, ще се чувствате добре след незабравим, страстен и груб секс. Но в  случаи, че кървите след всеки полов акт и кървите повече от нормалното, задължително отидете на лекар.

  1. Парене

Ако половинката ви използва най-различни лосиони за личната си хигиена в интимната област, е напълно възможно те да не влияят добре на вагината ви. Споделете му и го посъветвайте да използва само сапун с по-високо РН, за да не дразни влагалището ви. Ако паренето продължи и след това, се консултирайте с гинеколог.

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986