Болестта на Алцхаймер, мозъчните клетки и новото научно откритие

Любопитно 14.01.2021 11:15 Снимка: ДНЕС+

Болестта на Алцхаймер, мозъчните клетки и новото научно откритие

Доскоро деменцията и Алцхаймер бяха заболявания, за които се знаеше прекалено малко. Единственото сигурно бе, че лечение за тях няма. Научните изследвания обаче никога не  са спирали и сега на лице е поредният сериозен пробив по темата.

Учени за пръв път успяват да идентифицират клетките в мозъка, които са най-уязвими към Алцхаймер и биват унищожени първи. Това са тези в областта, наречена енторхиналната кора, която контролира паметта, навигацията и възприемането на времето.

Тези клетки са особено предразположени към увреждане отвътре от т.нар. тау протеин, който се открива във високи количества в мозъка, когато е на лице деменция или Алцхаймер.

Следващата подгрупа клетки, които изчезват при развитие на неврологичните заболявания, са тези в горната фронтална извивка. Това е област на сивото вещество, отговорна за висшите когнитивни функции като мислене, решаване на проблеми, планиране и работна памет.

Откритието, което учените наричат "свещения граал" в изследванията в областта, дава надеждата, че в бъдеще ще може да се разработи лечение, насочено именно към тези клетки, с което да се спре развитието на болестта.

Те са обнадеждени, защото за други невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон например, отдавна има яснота кои неврони умират първи. И това ще помогне за разработване на методи за лечение.Според екипа от Калифорнийския университет в Сан Франциско, някои клетки в мозъка започват да се изменят години преди да се появят първите симптоми на деменция и Алцхаймер. Има обаче и клетки, които са под влиянието на висок тау протеин, но по някаква причина не умират. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359