Берхтесгаден - германският град, където още живее духът на фюрера

Любопитно 11.02.2024 16:21 Снимка: ДНЕС+

Берхтесгаден - германският град, където още живее духът на фюрера

Ударът, който понася Джоузеф Бранднър на 24 август 2023 г. е началото на всичко. Трима мъже, носещи тениски на Division Deutschland (марка, свързвана с неонацистите), се приближават зад него, докато той се наслаждава на питие с приятели. Брандър, който е с умствени увреждания, откакто е блъснат от кола на 17-годишна възраст, е ударен с юмрук и повален на земята. Татуираният му нападател призовава за продължаване на боя.

Вместо да се впуснат в юмручен сблъсък, приятелите на Бранднър го вдигат на ръце и го внасят в бара. Един от тях е Якоб Палм, който е и собственикът на заведението. Малко по-късно двама от нападателите са арестувани. Те са туристи, дошли на екскурзия от Северна Германия.

Случката се разиграва в градчето Берхтесгаден. По мащабите си то е малко населено място, но това, което го прави специално, е факта, че някога е било планинската резиденция на Адолф Хитлер.

Неизбежно е Берхтесгаден, красивото градче високо в германските Алпи, да бъде завинаги свързано с Адолф Хитлер. За първи път той идва в Оберзалцберг, планинския район над Берхтесгаден, през 1923 г. и след това купува Haus Wachenfeld, скромна вила, която ще бъде непрекъснато разширявана с нарастването на властта му.

До 1936 г. "Бергхоф", както е преименувана резиденцията му, е второто седалище на властта на германския фюрер след Берлин, сред комплекс от частни и правителствени сгради, където той прекарва една четвърт от времето си като канцлер.

Най-близките помощници на Хитлер - Мартин Борман, Алберт Шпеер и Херман Гьоринг, реквизират или построяват съседни домове. Именно в "Бергхоф" Хитлер е домакин на Лойд Джордж, Невил Чембърлейн и бившия крал Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън.

От своята "голяма стая" с изглед към покрития със сняг масив Унтерсберг, Хитлер започва нахлуването в Полша през септември 1939 г., планира операция "Барбароса" срещу Съветския съюз и извършва обсадата на Ленинград с цената на живота на 800 000 от неговите жители.

Сестрата на Хитлер - Пола, която почива през 1960 г. на 64-годишна възраст, е погребана в гробището в Берхтесгаден, но гробът ѝ всъщност е една от малкото останки от тази тъмна глава в историята. "Бергхоф"е бомбандиран при британско въздушно нападение на 25 април 1945 г. и опожарен изцяло няколко дни по-късно от войниците на SS. Следвоенното правителство на САЩ нарежда руините да бъдат взривени през 1952 г., за да се избегне превръщането им в светилище, като върху тях са засадени дървета. Една носеща стена от резиденцията е всичко, което е останало днес.

Макар на практика в наши дни няма реални останки от този период, всичко това се е превърнало в нещо като място за поклонение от страна на фенове на Хитлер. Тази проява на одобрение към нацисткото минало на Германия не е тайна и е била заклеймявана неведнъж. И въпреки това "Бергхоф" продължава да се възприема като "свещено място" от поддръжниците на някогашния фюрер. Изглежда винаги е било такова, но броят на идващите се увеличава през последните години.

През миналия октомври намиращият се на около 300 метра от хижата музей отваря отново врати след ремонт на стойност 30 млн. евро с изричното намерение да контрастира идиличната среда с престъпленията, поръчвани тук. В първия работен ден един от посетителите пише в книгата на музея с гордост: "Това е истинската Германия".

Снимка 652392

Източник: iStock

25-годишната Лена Турнхаусстатер, служител по образованието в музея, казва, че това не е ежедневие, но се случва да събира листчета, изписани с антисемитски коментари. Те често са залепвани в музея, като някои от тях дори споменават войната между Израел и Хамас.

Нападението срещу Бранднър във въпросния бар през изминалата година всъщност има ефект на просветление и действа като бутон, който призовава за отваряне на очите. Якоб Палм - собственикът на бара, в който се разиграва случката започва да говори за агресията в социалните мрежи. След това организира среща на местни хора в бара си.

"Важно е на тези хора да се каже, че това историческо градче е завинаги изгубено за тях", казва Палм, който е сред основателите на местното гражданско движение "Берхтесгаден срещу крайнодесните".

"Фактът, че много хора с крайнодесни убеждения пътуват в наши дни до долината Оберзалцберг за поклонение притеснява сериозно жителите на Берхтесгаден. Нашият стремеж е да заявим ясно, че подкрепяме демократичното и космополитно общество във времена, в които крайнодесни екстремисти извършват нападения", се казва на сайта на сдружението.

Целта на живеещите в Берхтесгаден не е само да се отърват от нежелани посетители, но и да апелират всички да се противопоставят на насилието, пише Guardian. Те имат надежда, че веднъж завинаги страната може да "отхвърли отровата на миналото"./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945