Банани, които се ядат с обелката
Любопитно 01.03.2018 17:53
Известни с полезните си свойства, бананите са любим плод на много хора. Затова твърде вероятно е и на вас да ви се е случвало толкова да ви се яде банан, че да сте готови да го изядете с обелката - нещо, което няма как да се случи (защото и хлапе знае, че тя се маха). Но днес действителността може и да е друга...
Да, точно така, но в Япония. Страната на изгряващото слънце предлага банани, които на външен вид по нищо не се различават от обикновените, но всъщност се. Те са по-меки и сладки и човек може да изяде дори кората им. В Япония са известни като "mongee", което е жаргон за "невероятен", пише вестник The New York Post.
Този невероятен банан е дело на компанията D&T Farms, като разработването му започва като случаен експеримент. Технологията обаче е много интересна.
Първо, учените засаждат и отглеждат банановите дървета при отрицателни температури, около -24 градуса по Целзий. След това ги пресаждат в среда с нормална за виреенето им температура. Именно промяната в температурата насърчава растенията да растат бързо и оставя плода с коричка, която има текстура като тази на марулята.
За сравнение ще кажем, че обикновените банани се отглеждат на средна температура от около 26 градуса. Лошото е, че едва ли скоро ще опитаме тези невероятни банани, а причината - производствените разходи за тях са твърде големи и едва 10 са бройките, които достигат до магазините в Окаяма, където се произвеждат. /lifestyle.bg
Да, точно така, но в Япония. Страната на изгряващото слънце предлага банани, които на външен вид по нищо не се различават от обикновените, но всъщност се. Те са по-меки и сладки и човек може да изяде дори кората им. В Япония са известни като "mongee", което е жаргон за "невероятен", пише вестник The New York Post.
Този невероятен банан е дело на компанията D&T Farms, като разработването му започва като случаен експеримент. Технологията обаче е много интересна.
Първо, учените засаждат и отглеждат банановите дървета при отрицателни температури, около -24 градуса по Целзий. След това ги пресаждат в среда с нормална за виреенето им температура. Именно промяната в температурата насърчава растенията да растат бързо и оставя плода с коричка, която има текстура като тази на марулята.
За сравнение ще кажем, че обикновените банани се отглеждат на средна температура от около 26 градуса. Лошото е, че едва ли скоро ще опитаме тези невероятни банани, а причината - производствените разходи за тях са твърде големи и едва 10 са бройките, които достигат до магазините в Окаяма, където се произвеждат. /lifestyle.bg
![]() |
1 | 2.10078 |
![]() |
1 | 2.25925 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.16705 |
![]() |
1 | 1.67408 |
Последни новини
- 09:29 Летище Бургас с иновативна гейт зона, увеличаваща значително капацитета на терминала
- 09:23 Николай Денков, поредният незнаещ за корупция: Обвиненията срещу Коцев и Василев са скалъпени
- 09:18 Гранична полиция задържа 40 кг канабис при операция по море край Бяла
- 09:08 Русия национализира най-голямата компания за добив на злато в страната
- 08:58 Мецола в писмо до Радев: Политиката на разширяване на ЕС остава стратегически приоритет за ЕП
- 08:50 Нападнаха кметицата на Скопие Данела Арсовска - български гражданин
- 08:40 Алкарас се класира за трети пореден път за финала на "Уимбълдън"
- 08:31 Асен Василев: Давам си имунитета, за да бъда разследван. После - ще осъдя г-жа Пламенка