AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

Любопитно 22.09.2023 15:33 Снимка: ДНЕС+

AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

Серия от подобрения превърнаха чат бота с изкуствен интелект Google Bard от посредствено копие на ChatGPT в поне потенциално полезен виртуален асистент. Той вече е пълнокръвна част от екосистемата на онлайн гиганта и може да си взаимодейства с други платформи като Gmail, Google Docs или Maps.

Контекст: Както писахме по-рано през тази година, Google Bard не се радва на най-успешния старт. Ботът още при публичния си дебют срина пазарната стойност на компанията майка Alphabet заради неточна информация, промъкнала се в демонстрационното му видео.

Публичната версия, която през лятото стигна до Европа, не беше много по-добра, като основното ѝ достойнство не беше прецизността, а бързодействието.

Детайли: Най-интересни в скорошното обновление са новите т.нар разширения - интеграции на Bard с Google Workspace, YouTube, Gmail и т.н. С тяхна помощ може да попитате бота, например, кога е семинарът, за който сте получили покана преди 2 месеца или кои са най-важните въпроси, засегнати в доклада, който е бил споделен с вас в Google Drive.

Можете също да потърсите съвет какво да гледате или как да стигнете, например, до Силистра по маршрут с интересни отбивки по пътя. Нужно е просто да разрешите на Bard достъп до вашия профил, като за момента се обработва само информация на английски език.

От друга страна: От Google твърдят, че AI моделът е значително подобрен. Тествахме го и действително процентът абсурдни и "халюцинирани" отговори е по-нисък, но все така не е лесно да накарате Bard да потърси актуална информация от Мрежата - в повечето случай той се опитва да се "измъкне" със собствения си масив от данни, който е на поне две години.

Неточностите могат потенциално да създадат проблем при работа с документи и кореспонденция, така че за по-важните въпроси отговорите на бота все още е задължително да се проверяват ръчно. При нашите опити да използваме Bard, той видимо се затруднява с ровенето години назад в Gmail, но относително бързо и адекватно резюмира документи.

В ролята си на навигатор, ботът се нуждае от доста подробни инструкции, но с малко проба и грешка може да ви предложи и интересни варианти за пътешествие. Прави впечатление, обаче, че описаният път не съответства на генерирания маршрут в Google Maps, който понякога е напълно неадекватен.

Какво следва: Интеграцията е интересна и има голям потенциал наистина да спестява време - не е трудно да си представим един бъдещ момент, в който цялата интеракция с екосистемата на Google се случва през Bard. За целта обаче ще трябва да видим още подобрения./money.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361