9 от най-смелите и ужасяващи експерименти в историята

Любопитно 17.01.2021 18:57 Снимка: ДНЕС+

9 от най-смелите и ужасяващи експерименти в историята

Ако човечеството не провеждаше експерименти, вероятно никога нямаше да излезе от каменната ера. Но къде е границата между необходимостта от получаване на нови данни и смисъла и морала да се жертваме за тези данни?

За някои изследователи такава линия изобщо не съществува - и техните експерименти все още се считат за едни от най-ужасяващите в историята на света.

Други рискуваха само собствения си живот или смело нахлуха в границите на възможностите на нашата цивилизация.

За девет от най-смелите и ужасяващите експерименти в историята разказва popmech.ru.

Проектът Stormfury беше изключително неуспешен опит за управление на времето в средата на 20-ти век. Изтъкнатият химик Ървинг Лангмюр стигна до заключението, че ако буреносните облаци се засипят със сребърен йодид, те ще валят на правилното място, а не над претъпканите градове. По същия начин трябваше да отслаби ураганите. Но вместо да изчезне, избраният ураган се насочи към крайбрежния град Савана, донасяйки смърт и разрушения.

Слон на LSD. През 1962 г. изследователи от Оклахома Сити решават да разберат как би се държал слонът Таско, живеещ в зоопарка, ако му бъде инжектирана солидна доза LSD. Слонът получи инжекция от 297 mg от опиата - 3 хиляди пъти повече от обичайното човешко ... и умря за по-малко от час. Двайсет години по-късно експериментът се повтаря, давайки LSD на два слона във водата и те практически не забелязват нищо. Може би Taxco е имал прекомерна чувствителност към лекарството, което експериментаторите не са се удостоили да открият.

Самокатетеризацията на сърце е извършена за първи път през 1928 г. от немския хирург Вернер Форсман и върху него самия. Използвайки местна упойка, Форсман прекара сондата през лакътната вена до самото дясно предсърдие, 65 сантиметра. За щастие всичко минава добре и през 1956 г. Форсман получи Нобелова награда за медицина.

Колският свръх дълбок кладенец - 12262 метра. Той е официално най-дълбокият кладенец в света, който е пробиван от 1970 до 1990 г. в района на Мурманск. В хода на експеримента е получена безценна информация за дълбочинната структура на планетата, за състава на скалите и геотермалния режим на древната земна кора. За съжаление в момента проектът е изоставен и обектите, свързани с него, постепенно се унищожават.

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер ( LHC, Large Hadron Collider) е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони.

Разположен е в подземен комплекс на границата на Швейцария и Франция. Дължината на пръстена е около 27 км, проектът се обслужва от над 10 хиляди учени. По време на построяването му и преди изстрелването злите езици предсказваха края на света, тъй като съоръжението би могло да генерира "миниатюрни черни дупки". Разбира се, слуховете не се сбъднаха.

Starfish Prime, един от американските проекти за изследване на ядрени експлозии в космоса . На 9 юли 1962 г. на височина 400 км е взривена ядрена бойна глава с мощност 1,45 мегатон. Под въздействието на електромагнитен импулс на Хаваите, на разстояние 1500 км от епицентъра, стотици електронни устройства излязоха от строя, а три спътника паднаха от орбита.

Възкресяване на мъртвите. Американският учен Робърт Корниш от 1932 до 1948 г. провежда експерименти за реанимация на мъртви същества. Той организира експериментите си върху кучета, като предварително ги убива с предозиране на етер, и успешно ги връща към живота, като разклаща тялото им на подвижна маса с паралелно инжектиране на адреналин и антикоагуланти. Той също искаше да тества практиката си при хора (изключително доброволци), но не успява.

Контрол на ума. Испанският професор Хосе Делгадо открива през 1963 г., че ако малко устройство се имплантира в мозъка на животно, то може да се използва за пълен контрол на неговите движения и дори емоции. За щастие въпросът не достигна до хората, но и без това експериментите се оказаха достатъчно зловещи.

"Тринити " е името на първия в света тест за ядрено оръжие, който се проведе на 16 юли 1945 г. в щата Ню Мексико на полигона в Аламогордо. След по-малко от месец точно същата плутониева бомба ще бъде хвърлена върху Нагасаки, след урановата бомба за Хирошима. Ядрените оръжия може да са предотвратили Третата световна война, но сами по себе си те са причинили чудовищен брой жертви./money.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269