6 вида любов. Коя е вашата?

Любопитно 06.08.2020 12:00 Снимка: ДНЕС+

6 вида любов. Коя е вашата?

Ако си дадем сметка какво представлява за нас пълноценното партньорство, ще имаме по-ясна представа какво да очакваме от връзката си и какъв човек да изберем като партньор. Когато някой от тези компоненти липсва, връзката ни не е пълноценна, не продължава дълго във времето или започваме да търсим начини, за да запълним липсите.

Приятелска любов - интимност и свързване

Приятно изживяване. Хубав начин да си прекарваш времето. Няма, обаче, физическа страст, празно е под лъжичката и пеперуди не пърхат в стомаха. Тези отношения не могат да бъдат продължителни и удовлетворяващи. Не и по този начин и в тази си форма. Ако това е Твоят човек, то приятелската любов ще прерасне в нещо друго. Всяко момиче има нужда от ласка, от докосване… Дори и с този човек да споделяте общи ценности – например и двамата много да искате деца и любовта към децата да ви свързва, то това не би довело до истинско партньорство. Дори да опитате да превърнете връзката си в интимна, най-вероятно тя не би била удовлетворяваща.

Харесване - само интимност

Това са отношения, които се градят на харесването, но за съжаление, са лишени от пълнеж. Може да се харесвате, може да си разменяте погледи в класната стая, във фитнес залата или в университета, да започнете предпазливо да си говорите, да пиете кафе, да ходите на театър. Това може да прерасне в нещо по-пълно и съдържателно. А може да остане и на това ниво, но няма да създаде усещане за пълноценна връзка.

Незряла (заслепяваща) любов – само страст

Изпепеляваща страст, изгаряне… Това е важна част на интимните отношения. Но можете ли да си представите основата на вашите отношения да е точно тази страст? Сигурна съм, че можете. И наистина е прекрасно. В романтичните филми често главните герои са толкова физически въвлечени в отношенията и страстта им е толкова силна, че имаме чувство, че екранът ще експлодира. Но за да имаме дълга и удовлетворяваща не само в сексуален план връзка, е добре да потърсим и другите компоненти на любовта – интимност и свързване.

Празна (самотна) любов - само свързване

Мили дами, някога чувствали ли сте се толкова самотни във връзката си, че дори когато сте на среща, усещането е все едно вечеряте сами? Това може да се дължи на факта, че вашата връзка се крепи единствено на това, че сте заедно. Във връзката ви няма интимност и страст, а само свързване. Функционирате добре заедно – хладилникът е пълен, жилището е чисто, а през уикенда пазарувате и се грижите за родителите си, за кучето си или за нещо друго. Да имаш връзка, за да имаш връзка. Това би било добра идея, ако не държиш на трайни отношения, на страст и разбиране. Но, като се замисля, кой не държи на тези неща? Особено на страстта! Затова продължаваме напред, в търсене на съвършената любов.

Съвършената любов - страст, интимност, свързване

Ето я и нея! Съвършената любов! Трите основни компонента на съвършената любов са страстта, интимността и свързването. Ако не изпитваме страст и физическо привличане към нашата половинка, очевидно няма как да имаме щастлива връзка. Също така ако не сме интимни, ако не споделяме помежду си повече, отколкото споделяме с целия останал свят, нашите отношения не биха били истински партньорски. Любимият човек е този, който е най-близо до нас и с когото можем спокойно да споделяме най-личните си и съкровени мисли и преживявания. С любимия човек ни свързват общи ценности, интереси и желания.

Романтична любов - интимност и страст

Любовта от филмите, любовта от Холивуд, фантазията, идеализацията. Харесва ни, нали? Харесва ни да можем не само да правим умопомрачителен секс с половинката, но да можем да му споделим всичко, което чувстваме, искаме. Мечтите и желанията си. Фантазиите и страховете си. Но въпреки всичко, усещаме, че нещо липсва... Можем ли да правим това със същия този човек, през следващите 30, 40 дори и 50 години? Надали, ако няма истинско свързване.

Ако вече сме Го срещнали, това означава, че сме приключили с досадното ходене по срещи. Но ако все още очакваме да Го срещнем, не трябва да се обезкуражаваме. Може връзките ни до сега да не са били съвършени, но все пак е било полезно да минем през тези отношения, да ги объркаме и омажем, да попадаме на неподходящи, да сме самотни и незадоволени, дори когато сме във връзка. Истината е, че от всяка връзка можем да се научим на нещо и да си вземем нещо. Някои хора бягат от Съвършената любов, защото нямат ресурс за свързване с другите или изпитват страх да се разкрият пред друго човешко същество толкова много, че да станат уязвими. Други хора, от своя страна, не искат да се обвързват сериозно, за да не да поемат отговорност.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448