6 съвета за приятелството

Любопитно 22.02.2022 13:53 Снимка: ДНЕС+

6 съвета за приятелството

Често за отношенията между двама души използваме клишета като "най-добри приятели завинаги", "сродна душа" и т.н. Но всъщност така с лекота игнорираме сложността на тези толкова важни взаимоотношения. Именно от това опростяване изникват много митове.

Ето някои от тях, които могат да бъдат развенчани (и върху които си струва да се замислим).

Приятелството е завинаги

Да, понякога то наистина продължава цял живот. Но това е по-скоро изключение. Много по-често отношенията между хората се променят с времето. Променят се и самите хора, както и онова, което търсят в отсрещната страна. Или пък, колкото и банално да е, сменят своето местоположение. Затова по-лесно е да приемем схващането, че приятелствата често приключват, и това е част от живота.

Нищо не може да застане между нас

Съвсем не е така. Конфликтът в приятелските отношения е нормален, понякога дори здравословен, така както е във всяка връзка. Приятелството е взаимодействието между различни човешки същества със своите сложни и променящи се потребности. Често връзките укрепват след конфликт, стига и двете страни да преодолеят своите различия открито и честно.

И приятелството има нужда от почивка

Докато някои приятелства се разпадат завинаги, след трудности или раздели други се стават по-силни. Приятелите от детството могат да бъдат преоткрити в една по-зряла възраст. Приятел, преминаващ през труден личен период, може да се отдръпне за известно време, но да се завърне по-късно. Или пък съвпадането на важна житейска фаза, като да речем едновременното родителство, може да привлече отново заедно хора, които са се разделили.

По-страшно е да загубиш любов, отколкото приятелство

Напротив, раздялата между приятели може да бъде също толкова трудна и съкрушителна. Тези, които са загубили близък приятел, трябва да си позволят да скърбят по същия начин, както би го направил човек след края на важна романтична връзка.

Добрият приятел винаги знае от какво имаме нужда

Когато едината от страните се чувства наранена или иска да обсъди някакъв значим проблем, то това трябва да се сподели. Никой не може да знае нуждите на другия, дори и след повече от двадесет или тридесет годишно приятелство, без споделяне. Приятелите трябва да имат предвид това и да разкриват винаги своите нужди.

Краят на приятелство не е провал

Понякога по-добре е човек да сложи край на едно приятелство. И това може да бъде знак за зрялост - когато хората спрат да се разбират един друг, имат различни нужди и собствен възглед за света. При подобни обстоятелства прекратяването може да е най-здравословното решение.

И все пак, това са няколко най-общи положения, определени от Psychology Today като митове. Всяко приятелство е уникално и не може да се вмести в рамки. Всеки трябва да има своите собствени вярвания и да изгради онзи тип взаимоотношения, които са най-добрите за него./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482