
Любопитно 04.12.2024 14:57 Снимка: ДНЕС+
6 причини да ядем фъстъци всеки ден през зимата
През зимните месеци нуждите на организма ни са малко по-различни и е добре да съобразим храненето си с тях. Повече протеин, повече мазнини, повече полезни вещества, които подкрепят имунната система. Но, оказва се, освен на много плодове, зеленчуци, пилешко и бобови например, е добре да наблегнем и на едни конкретни ядки - фъстъците. А ето и защо.
Богати на мазнини
Фъстъците са страхотен източник на полезни мазнини, най-вече мононаситени, които ни помагат да поддържаме телесната топлина и да имаме достатъчно енергия през студените месеци. Друга важна полза от тях е, че регулират нивата на "лошия" холестерол.
Повече енергия
Фъстъците съдържат перфектната комбинация от полезни мазнини, протеин и фибри, затова и са добър избор за междинно похапване, с което моментално ще усетим прилив на енергия. Благодарение на фибрите, той ще продължи за дълго и така ще бъдем в по-добра физическа и метална форма дори в най-неприятните и студени дни.
По-красива кожа
Студеното време навън е истински враг на кожата ни. А с редовната консумация на фъстъци можем да му противодействаме - поне в известна степен. Те съдържат витамин В3, познат и като ниацин, който поддържа кожата хидратирана и блестяща. Освен това подпомага кръвообръщението, което също е много важно, когато градусите навън клонят към нулата.
По-добър имунитет
Именно на него обръщаме по-голямо внимание през зимата. А фъстъците също могат да ни помогнат да сме по-здрави и да не боледуваме често. Тази полза се дължи най-вече на витамин Е в състава им. Той е ефикасен антиоксидант и се бори с различни инфекции.
Регулиране на кръвната захар
Нейните нива е добре да поддържаме в здравословни граници независимо от сезона. Но добре знаем, че колебанията водят до резки спадове и в нивата на енергия, затова е добре да ги избягваме. Това можем да постигнем и като заложим на фъстъците за междинно хранене
По-добро храносмилане
Както вече споменахме, фъстъците са богати на фибри, които гарантират по-лесното преработване на храната и усвояване на полезните вещества в нея. Това е особено важно през студените месеци, когато, волно или не, често посягаме към по-тежки и мазни храни и след това и на корема ни му става тежко, обяснява HealthShots.
Още по темата
![]() |
1 | 2.07141 |
![]() |
1 | 2.35033 |
![]() |
10 | 3.92974 |
![]() |
100 | 5.15389 |
![]() |
1 | 1.86661 |
Последни новини
- 16:04 Патриарх Даниил с първа задгранична визита
- 15:58 Краят на човешката цивилизация ще настъпи между 2040 и 2050 г.
- 15:49 Защо луната изглежда по-голяма, когато е близо до хоризонта
- 15:41 Вулканът на Санторини се събужда с бучене и издигаща се магма
- 15:34 Как да запазим цветята свежи за най-дълго
- 15:27 5 години затвор за катастрофа с трима загинали
- 15:19 „Висок стрес, ниска възвръщаемост“: Защо Gen Z избягват мениджърските роли на средно ниво
- 15:02 Мъск пуска „най-умния изкуствен интелект на Земята“ утре