
Любопитно 04.12.2024 14:57 Снимка: ДНЕС+
6 причини да ядем фъстъци всеки ден през зимата
През зимните месеци нуждите на организма ни са малко по-различни и е добре да съобразим храненето си с тях. Повече протеин, повече мазнини, повече полезни вещества, които подкрепят имунната система. Но, оказва се, освен на много плодове, зеленчуци, пилешко и бобови например, е добре да наблегнем и на едни конкретни ядки - фъстъците. А ето и защо.
Богати на мазнини
Фъстъците са страхотен източник на полезни мазнини, най-вече мононаситени, които ни помагат да поддържаме телесната топлина и да имаме достатъчно енергия през студените месеци. Друга важна полза от тях е, че регулират нивата на "лошия" холестерол.
Повече енергия
Фъстъците съдържат перфектната комбинация от полезни мазнини, протеин и фибри, затова и са добър избор за междинно похапване, с което моментално ще усетим прилив на енергия. Благодарение на фибрите, той ще продължи за дълго и така ще бъдем в по-добра физическа и метална форма дори в най-неприятните и студени дни.
По-красива кожа
Студеното време навън е истински враг на кожата ни. А с редовната консумация на фъстъци можем да му противодействаме - поне в известна степен. Те съдържат витамин В3, познат и като ниацин, който поддържа кожата хидратирана и блестяща. Освен това подпомага кръвообръщението, което също е много важно, когато градусите навън клонят към нулата.
По-добър имунитет
Именно на него обръщаме по-голямо внимание през зимата. А фъстъците също могат да ни помогнат да сме по-здрави и да не боледуваме често. Тази полза се дължи най-вече на витамин Е в състава им. Той е ефикасен антиоксидант и се бори с различни инфекции.
Регулиране на кръвната захар
Нейните нива е добре да поддържаме в здравословни граници независимо от сезона. Но добре знаем, че колебанията водят до резки спадове и в нивата на енергия, затова е добре да ги избягваме. Това можем да постигнем и като заложим на фъстъците за междинно хранене
По-добро храносмилане
Както вече споменахме, фъстъците са богати на фибри, които гарантират по-лесното преработване на храната и усвояване на полезните вещества в нея. Това е особено важно през студените месеци, когато, волно или не, често посягаме към по-тежки и мазни храни и след това и на корема ни му става тежко, обяснява HealthShots.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.26029 |
![]() |
10 | 3.85803 |
![]() |
100 | 4.03449 |
![]() |
1 | 1.66908 |
Последни новини
- 23:06 Хороскоп за неделя, 14 септември 2025 г.
- 19:24 Взрив в мадридски квартал рани 21 души, трима са в тежко състояние
- 19:11 ФБР търси евентуален съучастник на убиеца на Чарли Кърк
- 18:59 Загуба за Иван Иванов, Финландия ни изравни за купа "Дейвис"
- 18:46 Андрей Райчев: Радев изпусна момента и времето не работи за него
- 18:34 Президентът на Непал обяви предсрочни избори след протестите в страната
- 18:23 Вучич обяви възможни предсрочни избори: Повече не мога да бъда президент
- 18:11 Как да намалим времето за изчакване на багажа ни на летището