6 от най-добрите места в света за работа от разстояние

Любопитно 26.09.2023 18:43 Снимка: ДНЕС+

6 от най-добрите места в света за работа от разстояние

Все по-голяма част от население на Европа работи дистанционно - тенденция, която значително се ускори от пандемията от COVID-19. И се очаква тази тенденция да продължи и да се превърне в устойчива. Изследвания показват, че през 2022 г. на континента близо 30% от хората са работили редовно от вкъщи - изцяло или в хибриден модел. За сравнение, през 2019 г. процентът е едва 5.5.

А дистанционната работа буквално би могла да бъде "една крачка напред", ако човек напусне не само офиса, но и родината си. В много страни, които обновяват техническата инфраструктура и предлагат редица данъчни и други стимули за чуждестранни професионалисти, глобалната икономика създава устойчив бизнес модел - за дистанционни работници, независими изпълнители и дигитални номади, както ги определят от Еuronews.

Бали

Снимка 635349

Източник: iStock

Разрастващата се международна общност и изобилието от пространства за съвместна работа улесняват чуждестранните работници да развият бизнеса си, да намерят квартира и да изградят социална мрежа в границите на острова. Правителството на Индонезия значително подобри цифровата инфраструктура и интернет е широко достъпен в обществените зони и общи работни пространства.

Мадейра

Снимка 635348

Източник: iStock

Докато други португалски градове като Лисабон и Порто са по-трудно достъпни, предвид големите разходи, Мадейра се очертава като доста по-достъпна алтернатива за дигиталните номади и чуждестранните дистанционни работници. Умереният климат и местоположението на брега на океана го правят привлекателен за подобен тип служители, които търсят алтернативи на работното си място. А предвид последните подобрения на инфраструктурата, Мадейра твърди, че има най-бързите интернет скорости в Португалия.

Талин

Снимка 635346

Източник: iStock

Столицата на Естония е разположена по протежение на скалистото, красиво крайбрежие на Балтийско море. Климатът е студен, но усъвършенстваната цифрова инфраструктура е привлекателна за работещите от разстояние. С конкурентни скорости на интернет и онлайн достъп до почти всяка обществена услуга, Талин предлага достъпна алтернатива на по-скъпите или туристически европейски градове. А основно предимство, което Естония предлага на дистанционните работници, е гъвкавата жилищна и визова политика.

Бермудски острови

Снимка 635350

Източник: iStock

Абсолютно изкушение за авантюристично настроените работници от разстояние, които желаят напълно да се отклонят от традиционната корпоративна среда. Въпреки че островите все още са предимно туристическа дестинация, известна със своите плажове с розов пясък, те разполагат и с конкурентен интернет капацитет и добре оборудвани пространства за временни назначения. Освен това данъчните кодекси не включват данък върху доходите на жителите.

Чианг Май

Снимка 635351

Източник: iStock

Разположен в северните хълмове на Тайланд, градът се превърна в популярна дестинация за по-младите дигитални номади. И това е въпреки наличието на визова програма - изисква се правителствено разрешение за работа, преди чуждестранният работник да може да печели доходи в страната. Специална туристическа виза позволява на дългосрочните пътуващи да останат в Тайланд до 270 дни.

Бангалор

Снимка 635347

Източник: iStock

Оживеният град е наричан Силиконовата долина на Индия заради своята технологична икономика и добре обучена местна работна сила. Дистанционните работници могат лесно да намерят ниша в бизнес района на града. Климатът е относително мек в сравнение с други региони на Индия, което го прави наистина удобна работна среда. Страната предлага и дългосрочна виза за чуждестранни специалисти, които искат да работят дистанционно./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583