5 трика как да научите детето да си оправя леглото

Любопитно 21.11.2023 16:54 Снимка: ДНЕС+

5 трика как да научите детето да си оправя леглото

Оправянето на леглото е по-скоро скучна работа и нито едно дете не го прави с удоволствие. И все пак е добре да научите децата да си оправят леглото сутрин - като част от навиците да поддържат стаята си чиста и подредена. Но как да го направите? Ето 5 трика, които специалистите препоръчват да опитате.

1. Организирайте нещата

Малките деца често спят с множество играчки и сутрин тяхното детско легло изглежда затрупано с вещи. Всеки би се обезсърчил при тази гледка. Но има начин да се справите и да улесните задачата на детето, за да е по-склонно да я изпълнява.

Достатъчно е да определите специално място на играчките и плюшените животни - кош, кутия или шкаф, където да ги слага сутрин и откъдето да ги взема вечер. Обяснете, че е много по-лесно леглото да се оправи, когато играчките са прибрани и леглото е чисто. Така оправянето на леглото ще се превърне в поредица от прости за изпълнение задачи и ще стане повече като навик.

2. Изберете забавна и цветна покривка

Децата се вълнуват от любими герои, животни или мотиви и биха били по-склонни да си оправят леглото, ако така ще ги виждат по-добре. Затова оставете детето само да си избере кувертюра или спален комплект (в зависимост от вашите желания). Когато покрие добре леглото, детето ще вижда по-ясно любимия си дизайн и това ще направи не само оправянето, но и стаята далеч по-приятна за него. Освен това ще го накара да се чувства гордо от работата си, което е допълнителен стимул за развиването на навик.

3. Нека процедурата бъде проста

Избягвайте да изисквате по детското легло да има много възглавници, покривки и други декорации. За детето ще бъде затормозяващо всяка сутрин и вечер да обмисля къде да ги постави, да помни мястото им и да се стреми да го повтори. Колкото по-лесно е за него да оправи леглото си, толкова по-бърз и сигурен успех ще има в тази дейност. И вашата цел ще бъде изпълнена.

С времето то само може да поиска допълнителни декорации, но ги добавяйте, след като вече има навика да си оправя леглото.

4. Не представяйте оправянето на леглото като скучна работа

Колко забавно може да бъде оправянето на леглото? Пуснете въображението си на воля и ще се изненадате.

Оправянето на детско легло може да бъде упражнение с таймер, в което детето да се стреми да подобрява рекордите си. Може също да му дадете предизвикателството да пусне любима песен и да свърши работата преди края на песента.

Не пропускайте накрая да го похвалите или дори да наградите с нещо малко, но приятно.

5. Не се разочаровайте твърде рано

Ако имате късмет, може детето ви да се забавлява истински с оправянето на леглото си. Но в повечето случаи ще се наложи да изпитате нервите си докрай и да се стараете да насърчавате детето си всеки ден. Не се отчайвайте - започнете, като молите детето да ви помага, и с времето постепенно предайте цялата работа в неговите ръце. И най-важното: никога не "дооправяйте" след него, а го насърчавайте внимателно да довърши работата си добре.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599