5 начина за приготвяне на кафе у дома

Любопитно 12.07.2022 10:33 Снимка: ДНЕС+

5 начина за приготвяне на кафе у дома

За да получите безупречната чаша ободряваща кофеинова напитка са нужни две неща – качествено кафе и правилния метод на приготвяне. В днешно време можете да намерите както множество видове и сортове кафе, така и не малко уреди, с които да си послужите за неговата топлинна обработка. Нека разгледаме кои са най-добрите 5 начина за приготвяне на любимата ви гореща напитка!

Как се прави кафе в джезве?

Джезвето е един от най-древните уреди за приготвяне на кафе. Той използва метода на варене. Практикува се и днес, а в някои страни е основен – например, в Турция. Ако държите на силно и ароматно кафе, ви трябва точно джезве. Освен това, методът е сравнително лесен. Просто наливате достатъчно количество вода в долната част от уреда, в горната – слагате кафе. Можете предварително да добавите захар към течността. Кафето се вари на средно силна степен на котлона до кипване. Готово е, когато видите пяна и балончета по краищата.

Как се прави кафе в кафеварка?

В кафеварка можете да приготвите максимално близка до вкуса на еспресото кофеинова напитка. Уредът работи по простичък начин. Експлоатацията с него също е сравнително лесна. И тук се изчаква кафето да заври и тук, като при джезвето, се пълнят две отделения – с вода и с кафе. Специфичната филтърна част на кафеварката обаче създава по-наситен аромат. Освен това, уредът е едно от най-добрите решения за спешно зареждане с кофеинова енергия. Нужни са максимум пет минути, за да си приготвите кафе.

Как се прави виенско кафе?

Това е един от най-елегантните вариации на кафето. Той носи духа не само на аристократичната австрийска столица, но и на романтиката от лежерния следобед и  почивния ден. За да постигнете всичко това обаче съвсем не е нужно кой знае какви усилия. Приготвянето на виенско кафе е лесно. В по-висока чаша за топли напитки на дъното се сипва около 15 грама шоколадов топинг. Към него се добавя една чаша еспресо, но не италианско, а малко по-дълго (каквото го пием в България, например). Към тази комбинация добавя и битата сметана. За финал поръсваме с шоколадови пръчици!

Как се прави бронирано кафе?

Бронираното кафе представлява една от най-странните комбинации, включващи кафе. То е микс от кафе и масло. Бронираното кафе може да звучи странно, но веднъж опитали го, ще го заобичате на мига. За да го тествате направете следното: към около 150 милилитра (максимум) еспресо се добавят две супени лъжици студено пресовано кокосово масло и още толкова традиционно краве масло. За да получите течна и равномерна консистенция, поставете в блендера. И воала – бронираното ви кафе е готово!

Как се прави турско кафе?

Турското кафе е с много наситен и натрапчив аромат, както и с обилна пяна и невероятна гъстотата. Тази бленда от вкусове и качества се постига чрез предавана от поколение на поколение рецепти  и практики от различни региони на нашата южна съседка. Обикновено, турското кафе се приготвя така: добавят се задължително прясно смлени кафени зърна в класически за региона медени джезвета в перфектно съотношение на съставките. За една чаена лъжица смляно кафе е нужна точна една кафена чаша вода. Турското кафе почти винаги се подслажда – с минимум половин и с максимум 1 чаена лъжица захар. И тук идва най-важната специфика за приготвяне на този вид кафе в джезве: то се сервира чак след третото кипване.

Вече научихте най-популярните методи за приготвяне на кафе. А за да разберете кои са най-качествените сортове и видове кафе, надникнете в онлайн магазин за кафе и чай Дъбов.

CHF CHF 1 2.09336
GBP GBP 1 2.29208
RON RON 10 3.92879
TRY TRY 100 4.47071
USD USD 1 1.72426